Articole

Pot oamenii supravietui unei calatorii pe Marte?

273-2

Spre deosebire de misiunile de specialitate ale agentiilor spatiale, cum ar fi NASA, care trimit in spatiu persoane foarte bine instruite si selectate, colonizarea ar avea nevoie de oameni obisnuiti pentru a face aceasta calatorie pe Marte. Bineinteles, cei mai multi dintre noi nu sunt pregatiti pentru o astfel de calatorie spatiala, mai ales ca este vorba de o calatorie de durata pentru a ajunge pe o alta planeta, in cazul nostru Marte.

Cum ne-ar afecta gravitatia foarte mica?

Spatiul solicita foarte mult corpul omenesc. Numai expunerea acestuia la forte gravitationale foarte mici, asa-numita microgravitatie, vine cu o serie de probleme pentru sanatate cum ar fi pierderea capacitatii de orientare, oboseala, pierderea auzului si probleme cognitive pe termen scurt pana la atrofie musculara si deteriorarea oaselor, pe termen lung. Sistemul circulator, insa, este unul dintre cele mai afectate parti ale corpului.

Efecte asupra inimii in cadrul unei misiuni pe Marte

Misiunile spatiale pe termen lung conduc la pierderea de fluid corporal, inclusiv pana la un sfert din volumul de sange. Din acest motiv, inima, deoarece are mai putin sange pentru a-l pompa in organism, poate crea probleme de natura scaderii tensiunii arteriale, ameteli si uneori aritmie. Din acest motiv inimile astronautilor sunt monitorizate permanent pentru a semnala orice mica disfunctionalitate.

In afara problemelor pe care le poate cauza microgravitatia, expunerea pe termen lung la radiatiile cosmice, in afara sferei de siguranta asigurata de catre atmosfera pamantului, poate ajunge sa fie chiar fatala. Studiile au ratat ca radiatiile cosmice absorbite de corpul unui astronaut pe durata unei calatorii de 180 de zile catre Marte, ar fi de cateva sute de ori mai mari decat cele pe care le absorbim pe pamant pe durata unui an intreg. Daca in timpul acestei calatorii ar avea loc o explozie solara importanta, cu siguranta aceasta ar fi fatala astronautilor datorita nivelului ridicat de radiatii. Deasemenea, in studiile efectuate, s-a dovedit legatura intre expunerea la radiatiile cosmice si scaderea eficacitatii sistemului imunitar si a cresterii incidentei de cataracta.

Desi asteptarile sunt mari, mai sunt insa multe necunoscute asociate riscurilor unei calatorii sau colonizarii planetei Marte.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: