Articole

Anul 2018 aduce creșteri salariale semnificative pentru personalul medical

anul-2018-aduce-cresteri-salariale-semnificative-pentru-personalul-medical

Ca urmare a prevederilor noii legi a salarizării (legea cadru nr. 153/2017) privind salarizarea din fonduri publice a personalului medical, în luna martie va fi atins nivelul salariilor de bază stabilite pentru anul 2022.

Măririle salariale au fost programate a fi implementate etapizat. Astfel, prima etapă, aplicabilă de la 1 ianuarie 2018, vizează mărirea cu 25% a salariilor brute acordate personalului medical, precum și a sporurilor (față de pragul din decembrie 2017). Cea de a doua etapă, programată a intra în vigoare de la 1 martie 2018, vizează creșteri salariale de până la 172%.

Potrivit legislației în vigoare, măririle salariale prevăzute pentru sistemul medical se vor aplica cu întâietate medicilor și asistenților medicali. În acest context, începând cu 1 martie 2018, salariile brute vor înregistra în aceste sectoare adaosuri cuprinse între 70% – 172%, urmărindu-se apropierea acestora de nivelul salariilor înregistrate la nivelul altor state dezvoltate din Uniunea Europeană.

De precizat este faptul că medicii și asistenții medicali sunt singurii care vor beneficia de creșteri salariale în acest mod, restul bugetarilor urmând a primi creșteri salariale în mai multe etape, până când se vor atinge obiectivele salariale stabilite pentru anul 2022.

Legea în discuție punctează și felul în care se vor plăti gărzile, precum și detalii despre acordarea sporurilor pentru salariații din sistemul public de sănătate.

Abordarea omogenă a legii salarizării a dus la ajustarea salariilor (în plus sau în minus) astfel încât să se potrivească în grila de salarizare specificată de Legea valabilă. De pildă, salariile farmaciștilor au fost aduse cu doi ani în urmă (în 2016) la același nivel cu cel al medicilor. În acest context, pentru a fi în conformitate cu nivelul salarizării prevăzut de Legea în vigoare, au fost aplicate măriri ale salariului brut care nu au atins pragul de 25%.

Exemple de creșteri salariale aplicabile salariului brut de bază, conform noii legi a salarizării unitare:

Legea cadru privind salarizarea personalului din sistemul public poate fi consultată aici.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: