Articole

De nelipsit dintr-o unitate medicală: top 4 tipuri de produse pentru curățare și dezinfecție

de-nelipsit-dintr-o-unitate-medicala-top-4-categorii-de-produse-pentru-curatare-si-dezinfectie

Curățenia este extrem de importantă pretutindeni, însă cu atât mai mult în cadrul unităților medicale, unde este strâns legată de siguranța pacienților și a personalului medical.

Agenți patogeni de toate tipurile se răspândesc cu rapiditate și populează suprafețele, instrumentele medicale și aerul din cadrul unei unități sanitare, lucru care impune utilizarea constantă a unor produse destinate igienizării și dezinfectării: de la săpunul lichid antimicrobian, detergenți, dezinfectanți și până la sacii pentru deșeuri periculoase/nepericuloase.

Acestea fiind spuse, iată care sunt produsele destinate igienizării și dezinfecției care nu trebuie să lipsească din cadrul unei unități medicale:

1. Săpunul lichid antimicrobian

Imperios necesar personalul medical în vederea folosirii între consultații, acesta reduce riscul contaminării încrucișate.

2. Detergenții dezinfectanți și dezinfectanții (există o diferență între cele două produse, primul având și capacitatea de curățare)

Bază a bunului mers al lucrurilor într-o unitate medicală, detergenții dezinfectanți și dezinfectanții se găsesc într-o varietate de tipuri, acoperind toate nevoile spațiului tău de lucru: detergent dezinfectant pentru instrumentar, detergent dezinfectant pentru suprafețe, detergent pentru aer etc. Astfel, agenții patogeni sunt eradicați și activitatea se poate desfășura în deplină siguranță.

3. Mănușile de menaj

Confecționate din latex și protejate, pe interior, cu un strat de bumbac ce are rolul de a absorbi transpirația în vederea minimizării riscului de reacții alergice, mănușile pentru menaj sunt menite a proteja pielea contra durității soluțiilor destinate curățeniei în mediul sanitar.

4. Sacii menajeri și de colectare a deșeurilor periculoase

Din recuzita unei unități sanitare nu pot lipsi sacii menajeri (aceștia sunt negri, imprimați cu pictograma “deșeuri nepericuloase”, transparenți, din polietilenă sau albaștri), destinați coletării deșeurilor nepericuloase (ambalajele materialelor sterile, flacoane care nu au intrat în contact cu fluide biolgice, resturi alimentare care nu sunt cantagioase, hârtii, sticle necontaminate de apă sau suc și altele asemenea), precum și sacii de colectare a deșeurilor periculoase, care, după tipul fiecăruia, se colectează astfel:

  • deșeuri anatomo-patologice (destinate incinerării) – se colectează în cutii speciale, din carton rigid sau în saci din polietilenă, cu închidere perfect etanșă, inscripționați cu atenționarea “Pericol biologic!”;
  • tăietoare-înțepătoare – acest tip de deșeuri se colectează în cutii rigide, cu o rezistență crescută la șocurile mecanice. Capacul cu care sunt dotate dispune de un orificiu ce permite introducerea în siguranță a deșeurilor; de asemenea, cutiile sunt dotate cu un sistem de închidere definitivă și permit incinerarea. Inscripția “Pericol biologic!” nu lipsește nici în acest caz.
  • infecțioase – cele care nu taie/înțeapă se depozitează în cutii prevăzute cu saci de polietilenă sau în saci galbeni de polietilenă, având, negreșit, imprimată pictograma “Pericol biologic!”.
  • chimice și farmaceutice – se colectează în recipiente speciale, imprimate cu marcaje precum: “toxic”, “inflamabil” etc.
0 Comments
Share

admin

Reply your comment: