Articole

Dezinfecția aerului cu raze ultraviolete (UVC): importanța lămpilor bactericide

dezinfectia-aerului-cu-raze-ultraviolete-uv-c-importanta-lampilor-bactericide

Dezinfecția microaeroflorei prin intermediul radiațiilor ultraviolete, completează ansamblul măsurilor privind curățenia și dezinfecția în practica medicală și industrială, în încăperile cu o încărcătură microbiană mare, în general.

Microorganismele patogene ce se transmit pe cale aeriană pot fi eliminate în proporție de  99.9% cu ajutorul lămpilor bactericide cu ultraviolete, evitându-se, altfel, posibila răspândire în lanț a unor boli infecțioase.

De cele mai multe ori, dezinfecția microaeroflorei nu este considerată un aspect primordial în procesul dezinfecției. Totuși, trebuie să știi că răspândirea virusurilor (începând de la “banalul” virus gripal și ajungând la altele, mult mai periculoase) și a microorganismelor patogene, în general, îți poate perturba întreaga activitate, afectând puternic randamentul firmei (ca urmare a îmbolnăvirii personalului angajat, a dezechilibrului apărut în activitatea economică).

Cum acționează?

Radiațiile emise de lămpile bactericide străpung membrana celulei microorganismelor, străbat conținutul acestora și le distrug ADN-ul, inactivându-le (provoacă o alterare a bacteriei, ce împiedică activitatea și înmulțirea acesteia).

Dat fiind că, spre desosebire de modalitățile clasice (folosirea substanțelor dezinfectante), această metodă de dezinfecție nu presupune folosirea constantă a unor substanțe chimice, dezinfecția prin radiații UV-C revoluționează tehnicile de combatere a dezvoltării microbilor, grație numeroaselor avantaje pe care le oferă:

Eficiență – consumul de energie este foarte mic (21 – 68 W), în timp ce numărul de bacterii inactivate este foarte mare, într-un timp foarte scurt.

Economie – elimină nevoia achiziționării unor antiseptice costisitoare, efortul depus de către personalul uman implicat în procesul dezinfecției și timpul necesar acestui proces.

Activitate îndelungată tuburile UV de calitate asigură funcționarea la capacitate maximă până la 8000 ore, în parametri optimi dezinfecției.

Siguranță – fără produși secundari, reziduuri sau alte dezavantaje care pot fi întâlnite în cazul metodelor chimice.

Desfășurarea procesului de dezinfecție în lipsa personalului uman – cu ajutorul unui  programator electric, se poate stabili programul de funcționare al lămpii, independent de personalul uman.

În ceea ce privește tipul de lampă potrivit nevoilor tale, trebuie să știi că există lămpi cu radiație directă, utilizate în absența personalului uman, dar și lămpi cu radiație indirectă, ce pot funcționa și în prezența personalului uman. De asemenea, poți alege o lampă bactericidă cu montare pe stativ mobil, pe tavan, perete sau de birou.

Lămpile bactericide cu montare pe stativ mobil  sunt ușor de manevrat și reprezintă un răspuns dinamic la problema dezinfecției încăperilor, grație posibilității de a le muta în diferite spații, după nevoie.

În magazinul nostru, veți găsi lămpi bactericide care pot funcționa atât în timp ce se lucrează, cât și în afara orelor de lucru, grație dispozitivului de orientare a aparatului, ce asigură rotirea lămpii astfel încât fluxul de radiații să nu interfereze direct cu personalul uman.

Spațiul în care va fi realizată dezinfecția trebuie meticulos curățat înaintea expunerii la radiațiile UV-C, iar umiditatea din încăpere nu trebuie să depășească 60%.

Întreținerea unui astfel de aparat este cât se poate de simplă: este suficientă ștergerea periodică a tubului (la interval de aproximativ 2 săptămâni) cu o cârpă fină, astfel încât să nu se strângă praf.

 

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: