Articole

Din cabinetul dentistului: curățarea instrumentarului rotativ

din-cabinetul-dentistului-curatarea-instrumentarului-rotativ

Numărul ridicat de pacienți care calcă pragul unui cabinet stomatologic într-o zi duce la creșterea denistății microbiene, iar dispozitivele rotative endodontice favorizează răspândirea la distanță a germenilor patogeni, ca urmare a faptului că întră în contact cu sangele, saliva etc.

O decontaminare de la A la Z, completă și corectă, începe prin dezinfecția chimică a suprafețelor expuse contactului: fotoliul pacientului, masa medicului, mânerele aspiratoarelor, ca și cele ale instrumentarului rotativ, al lămpii de lucru și al celei fotopolimerizabile ș.a.m.d. Acest prim pas poate fi acoperit prin folosirea unei lămpi cu ultraviolete, dispozitiv ce are capacitatea de a steriliza toate suprafețele expuse luminii ultraviolete. În lipsa unei lămpi UV, este recomandat să te axezi pe utilizarea unor produse cu spectru larg de acțiune: bactericide, fungicide, sporicide, virucide, tuberculoide.

Prin procesul de sterilizare a instrumentarului este vizată distrugerea totală a florei microbacteriene, însă acest proces trebuie să fie susținut de curățare și presterilizare, etape urmate de pregătirea instrumentarului în vederea sterilizării propriu-zise.

1. Curățarea, realizată manual, reprezintă primul pas în procesul de sterilizare și se realizează anterior folosirii instrumentelor: fiecare instrument se așează sub un jet de apă curată și, folosind perii speciale, se îndepărtează murdăria întărită (sânge, resturi medicamentoase).

2. Presterilizarea implică imersia instrumentelor medicale într-o soluție dezinfectantă cu spectru larg de acțiune (așa cum este dezinfectantul pentru instrumentar rotativ Rotasept), etapă ce asigură curățarea resturilor dificile din zone inaccesibile manual și distrugerea virusurilor.

3. Pregătirea înstrumentarului pentru sterilizare – vizează împachetarea instrumentarului în ambalaj de unică folosință, insoțit de indicatori de sterilizare sau în cutii metalice, în interiorul cărora instrumentele medicale se vor introduce împachetate în folii speciale.

4. Sterilizarea – ulterior împachetării, instrumentele medicale sunt introduse în autoclav, dispozitiv care, utilizând tehnologia sterilizării cu ajutorul presiunii aburului, distruge microorganismele și sporii lor.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: