Articole

Ghidul (medi)cumpărătorului: alegerea stetoscopului

ghidul-medicumparatorului-alegerea-stetoscopului

Instrument reprezentativ în domeniul medical (alături de halatul alb), stetoscopul are un rol foarte important, găsindu-și întrebuințarea în ascultarea bătăilor inimii, a sunetelor emise de plămâni ori de tractul intestinal și detectând, prin acestă acțiune, diverse probleme de sănătate asociate acestora.

Din punct de vedere tehnic, un stetoscop este compus, în general, din următoarele componente: căști, capsulă, tub (acesta din urmă reprezentând legătura dintre cele două componente menționate anterior). Capsula adăpostește o diafragmă, menită a intensifica sunetele pentru a oferi o acustică de nivel înalt, în vederea ușurării misiunii personalului medical atunci când vine vorba despre identificarea sau eliminarea diverselor suspiciuni legate de anumite probleme de sănătate (funcționarea organelor, măsurarea tensiunii arteriale etc.).

Dat fiind faptul că există o diversitate de modele pe piață, decizia de cumpărare poate fi una destul de dificilă, mai ales în cazul în care te afli la început de drum în practicarea meseriei de medic. Pentru a-ți veni în ajutor, am realizat un ghid al cumpărătorului.

În multitudinea de modele disponibile, vei găsi stetoscoape acustice, stetoscoape electronice, precum și unele modele de stetoscoape adaptate micilor pacienți, pretabile în pediatrie.

Stetoscoapele acustice se găsesc în varianta simplă sau complexă. Cele simple dispun de o singură capsulă și se pretează cu precădere folosirii de către asistenți sau medici veterinari, cazuri în care nu se cere detectarea unor probleme cardiace sau pulmonare, ci este necesară numai ascultarea bătăilor inimii și monitorizarea tensiunii arteriale. În varianta complexă, stetoscoapele acustice vor fi folosite în scopurile mai sus menționate (detectarea problemelor cardiace/pulmonare), de către medici specialiști.

Stetoscoapele pediatrice se încadrează în categoria celor acustice, cu mențiunea că acestea se diferențiază prin design: disponibile în diverse culori și putând fi personalizate cu diverse huse haioase, în forma unor animăluțe, acestea au un aspect deloc rigid, ba chiar “prietenos”, ceea ce este foarte important pentru a-i calma pe cei mici și a le câștiga încrederea.

Stetoscoapele electronice dispun de tehnologie cu afișaj, frecvența bătăilor inimii find calculată automat. Folosite în general de către medicii cardiologi, de către cei care își desfășoară activitatea la urgență, terapie intensivă etc., acestea sunt potrivite pentru identificarea sunetelor greu de sesizat emise de organe. Acest tip de stetoscoape pot fi dotate cu diverse sisteme, menite a amplifica frecvențele sau a elimina zgomotele de fundal. În același timp, acestea pot fi prevăzute cu funcție wireless sau cu un soft ce transmite datele înregistrate direct pe calculator.

Cu toate că similaritatea componentelor aduce după sine similaritatea modelelor, toate stetoscoapele având un aspect asemănător, există diferențe despre care este necasar să fii informat înainte de a lua decizia de cumpărare, astfel încât să te asiguri că produsul achiziționat este și cel potrivit cu aria de activitate.

Capetele – în ceea ce privește aceaste componente, recomandat ar fi să te îndrepți către alegerea unui model cu capete interschimbabile, în special în cazul utilizării cu regularitate a instrumentului. Capetele pot fi moi sau rigide. Important este să optezi pentru o formă a căștilor care să se muleze pe cea a canalului auditiv; dacă sunt și ajustabile, cu atât mai bine.

Capsula – există în varianta simplă sau dublă; în cazul capsulei simple, diafragma (pentru ascultarea frecvențelor înalte) și clopotul (pentru ascultarea frecvențelor joase) sunt plasate pe aceeași parte, fiind nevoie ca medicul să aplice o presiune mai mare sau mai mică, în funcție de tipul de sunet; în cazul capsulei duble, este nevoie să fie întors capătul de către utlizator, dat fiind faptul că cele două părți sunt plasate separat. Stetoscopul Riester Duplex se face remarcat prin performanțele acustice remarcabile, fiind disponibil în varianta cu capsulă din oțel inoxidabil sau cu capsula ușoară, din aluminiu.

Tubul – principalui aspect de care ar trebui să ții cont în achiziționarea unui stetoscop este materialul din care este confecționat tubul, sfatul nostru fiind să eviți latexul (pentru a evita apariția unor complicații în cazul persoanelor alergice). Tubul poate fi dotat fie cu un lumen, fie cu două, fie cu ambele încorporate într-o formă specială, această din urmă variantă fiind deosebit de eficientă prin aceea că elimină zgomotele apărute pe fondul frecării celor două în cazul sistemului bi-lumen.

Dacă ești în căutare de stetoscoape la prețuri bune și, în același timp, stetoscoape performante, Medizone îți pune la dispoziție câteva modele de stetoscoape care merită investiția. Poți consulta oferta noastră aici.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: