Stiri

Bursele medicilor rezidenți: IMPORTANT! S-a luat o decizie!

important-s-a-luat-o-decizie-cu-privire-la-bursele-medicilor-rezidenti

În urmă cu aproximativ o săptămână, s-a creat revoltă cu privire la bursele medicilor rezidenți, după ce aceștia au fost anunțați că, potrivit legii salarizării, intrată în vigoare în luna curentă, nu ar mai exista o bază legală pentru acordarea burselor de rezidențiat, în cuantum lunar de 670 lei.

Care ar fi fost consecintele directe?

Veniturile medicilor rezidenti s-ar fi micșorat considerabil, în condițiile în care salariul unui medic rezident însumează, în medie, 1500 lei, iar gărzile nu sunt remunerate în primii ani de rezidențiat. Avand in vedere acest lucru, ne putem doar imagina ca motivatia pentru a practica aceasta meserie ar fi fost una mult mai mica. Responsabilitatile ce vin cu aceasta meserie, gradul de raspundere si munca din spate trebuie rasplatite, iar odata cu oferirea drepturilor corespunzatoare, cei ce practica aceasta meserie se pot dedica in mod real si cu interes. 

Cum s-a justificat decizia pentru bursele medicilor?

Deși explicația venită din partea ministrului Sănătății, Florian Bodog, a fost aceea că situația a fost creată din pricina interpretării greșite a actului normativ, acesta a fost contrazis de către Liviu Dragnea, care a declarat că este vorba despre o greșeală, o “scăpare în lege”, și că medicii rezidenți vor continua să beneficieze de bursele lunare.

Interventia Guvernului cu privire la bursele medicilor 

În acest sens, Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență în sedința din data de 13 iulie. Astfel, BURSA DE REZIDENȚIAT SE VA ACORDA ÎN CONTINUARE, până la data la care personalul respectiv va beneficia de salariul de bază, la nivelul reglementat pentru anul 2022 prin legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: