Articole

Mănușile medicale din latex: cauze ale reacțiilor alergice și alternative de succes

manusile-medicale-din-latex-cauze-ale-reactiilor-alergice-si-alternative-de-succes

Prin alergie la latex înțelegem o înlănțuire de manifestări alergice apărute în urma expunerii unei persoane la substanțele conținute de latexul natural (obținut prin prelucrarea sevei așa-numitului “arbore de cauciuc” care își are originea în Africa și Asia de Sud-Est).

Cauze ale declanșării alergiei la latex

Cu toate că factorul exact al declanșării alergiei la latex nu este cunoscut, o explicație ar fi aceea potrivit căreia expunerea prelungită la o substanță din mediul înconjurător (latexul, în acest caz), în contextul unei sensibilități crescute a sistemului imunitar al unor persoane, declanșează aceste reacții, latexul fiind perceput drept agent patogen.

Uneori, dezvoltarea unei intoleranțe la acest material survine pe fondul modificărilor care intervin în procesul de producție: atunci când acest proces este grăbit, de exemplu, produsul finit nu este bine igienizat, luând naștere, astfel, un procent deloc neglijabil de alergii în rândul celor care intră în contact cu produsele în cauză.

Un alt factor favorizant al declanșării alergiei la acest material este chiar pudra conținută, care se contituie într-un factor amenințător în momentul în care reminisciențele de latex rămase pe produs se lipesc de pudră și, scoase de pe mâini, ulterior folosirii acestora, împrăștierea pudrei în aer duce la inhalarea latexului, lucru care poate sta la baza unor cazuri severe de alergie. Pentru a preîntâmpina astfel de situații, recomandăm înlocuirea mănușilor din latex pudrate cu manușile din latex nepudrate și, de asemenea, optarea pentru produse de calitate superioară. Orientarea după cele mai mici prețuri poate avea, pe termen lung, efecte cât se poate de neplăcute.

Printre manifestările frecvente ale alergiei la latex, se numără: iritații ale pielii, mâncărime, probleme gastrointestinale, respirație îngreunată, dureri în piept, amețeală.

Printre alternativele existente pe piață se numără mănușile din nitril, “prietenoase” cu persoanele alergice la latex și care înlocuiesc cu succes și chiar surclasează beneficiile mănușilor din latex: se constituie într-o excelentă barieră de protecție, au o rezistență sporită la înțepături – superioară celor din latex, asigură dexteritate și senzitivitate crescute și au o rezistență sporită la contactul cu substanțe chimice.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: