Articole

Pansamentul medical – tipuri și utilitatea fiecăruia

pansamentul-medical-tipuri-si-utilitatea-fiecaruia

Pansamentul reprezintă, în sens larg, totalitatea operațiunilor prin care se efectuează protecția față de șocuri și infecții a unei plăgi, în vederea cicatrizării acesteia.

Printre materialele necesare pansării plăgilor se numără substanțele destinate antisepsiei (alcool, apă oxigenată, betadină, cloramină etc), precum și materialele menite a proteja leziunea țesutului (comprese din tifon – realizate din pânză de bumbac; vată hidrofilă – realizată din bumbac prelucrat, cu o capacitate de absorbție superioară compreselor din tifon).

Modalități de fixare: leucoplast (aplicat pe tegument ras și degresat, prezintă impermeabilitate la aer), bandaj (“înfășare” chirurgicală).

Tipuri de pansamente

  1. Pansament uscat/protector – acest tip de pansament vizează acoperirea plăgilor uscate, fără secreții și care nu prezintă tub de dren, fiind caracterizat prin folosirea unor comprese neimpregnate, fixate cu bandă adezivă.

 

  1. Pansament umed – vizează diminuarea edemului inflamator și este de două tipuri:
  • alcoolizat: realizat din comprese îmbibate în alcool și îmbrăcate într-un strat consistent de vată și, ulterior, acoperite cu un bandaj. Grație acțiunii antiinflamatorii și calmante, acesta își găsește întrebuințarea în special în tratarea panaritiilor și a plăgilor infectate.
  • pe bază de pastă antiflogistică: decongestionant și antiseptic, fiind utilizat cu precădere în caz de dermatoză acută, dermite zemuinde.

 

  1. Pansament gras – constituit dintr-o compresă impregnată cu bază grasă, ce nu aderă la plagă. Acesti tip de pansament favorizează cicatrizarea și permite reconstituirea epidermului.
  • În variante de pansamente preunse, acestea sunt realizate din tifon îmbibat cu ulei, comfor, mix-uri de sustanțe cu rol antiinflamator și antibiotic sau numai cu antibiotice.
  • Pansamentele care au în compoziție pomadă ori balsam sunt acoperite cu comprese uscate, fixate cu bandă adezivă.

 

  1. Pansament peliculă – rezultă din pulverizarea unei substanțe (folosind un aparat de aerosoli). Pretabil aplicării pe plăgile în proces de cicatrizare, acesta realizează o protecție invizibilă, sterilă, permițând aerului că circule.

 

  1. Pansament compresiv – se aplică plăgilor sângerânde, exercitând presiune asupra acestora. Se menține pentru cel mult 20 de minute, cu ajutorul unei benzi elastice adezive.
0 Comments
Share

admin

Reply your comment: