Articole

Privatizarea sistemului sanitar – fenomen de resuscitare a sistemului medical românesc?

privatizarea-sistemului-sanitar-fenomen-de-resuscitare-a-sistemului-medical-romanesc

Nu mai puțin de 56.295 de unităţi sanitare își desfășoară activitatea în România, potrivit Institutului Național de Statistică. Dintre acestea, 75% sunt private, segment preponderent acoperit de policlinici, centre şi cabinete medicale de specialitate, precum și cabinete stomatologice, în aceste cazuri fiind vorba despre 90% unități private. De asemenea, numărul medicilor care îți desfășoară activitatea în domeniul privat s-a dublat în ultimii 6 ani.

Cabinetele de medicină dentară, cu precădere, se înscriu într-un trend de creștere semnificativ de la un an la altul, anii 2015 – 2016 fiind marcați de o privatizare accentuată.

În privința datelor statistice analizate, am luat ca referință anul 2010 – când numărul cabinetelor proprietate publică a înregistrat prima scădere semnificativă, respectiv numărul cabinetelor independente a intrat într-un trend ascendent. Astfel, dacă în 2010 sistemul sanitar național număra 2.339 de cabinete de stat, în prezent, la nivelul întregii țări mai funcționează 32 de cabinete stomatologice publice, în timp ce ponderea cabinetelor private a crescut cu aproximativ 50% (de la 9.697 în 2010 la 14.847 în 2016).

După cum se poate observa în datele statistice expuse mai jos, anul 2015 a marcat dispariția cabinetelor publice și monopolul celor private (31 cabinete publice vs. 14.732 cabinete individuale).

În ceea ce privește centrele și cabinetele medicale de specialitate, acestea au urmat aceeași tendință, remarcându-se discrepanțe extraordinar de mari între mediul public și cel privat. Iese în evidență mai ales situația cabinetelor medicale de specialitate, în cazul cărora anul 2015 s-a tradus într-o privatizare în masă: de la 954 unități în 2014, la numai 3 unități în 2015, sectorul privat înregistrând în acest interval o creștere de peste 10% (10.329 cabinete proprietate privată în anul 2015, față de 9.109 în 2014).

Acest fenomen se datorează, potrivit Institutului Național de Statistică, unui cumul de factori: de la desfințarea unui număr semnificativ de cabinete de stat și privatizarea în masă a altora, la investițiile anuale masive ale specialiștilor în cabinete independente și până la punere în practică a unor ordine ale Ministerului Sănătății, ce vizează restructurarea sistemului sanitar (reforma sistemului sanitar).

Care este opinia ta cu privire la acest fenomen?

 

Sursa datelor statistice: Institutul Național de Statistică.

 

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: