Stiri

Retinita pigmentară (retinopatia) ar putea fi vindecată cu ajutorul terapiei genice

retinita-pigmentara-retinopatia-ar-putea-fi-vindecata-cu-ajutorul-terapiei-genice

Potrivit unei cercetări realizate în cadrul Universității din Oxford, această boală genetică gravă, ce duce, treptat, la pierderea vederii, ar putea fi vindecată cu ajutorul terapiei genice.

În cadrul studiului, o proteina fotosensibilă – melanopsina – a fost administrată unor șoareci orbi, care, în decurs de un an, au devenit mai vigilenți cu privire la mediul înconjurător. Melanopsina a fost administrată șoarecilor cu ajutorul unui vector viral – metodă folosită în tranferul genelor cu rol terapeutic în celule sau țesuturi, în vederea modificării acestora.

Samantha de Silva, coordonatorul cercetării, a declarat că “șoarecii din grupul de testare au arătat îmbunătățiri considerabile în ceea ce privește răspunsul la stimulii vizuali, în decurs de un an”.

Autorii studiului au încredere în capacitatea acestui tratament de a funcționa în cazul oamenilor, datorită faptului că vectorul viral cu ajutorul căruia melanopsina a fost administrată șoarecilor este bazat pe un concept care a fost deja testat cu succes în studiile clinice. Cu toate acestea, gradul de îmbunătățire a vederii ar putea varia, în funcție de capacitatea fiecărei persoane de a interpreta noile semnale vizuale care îi sunt transmise către creier.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: