Articole

Trusa de digă: ce trebuie să conțină?

trusa-de-diga-ce-trebuie-sa-contina

Diga, acel sistem care izolează dinții de restul cavității orale, utilizat cu precădere în endodonție și restaurare coronară pentru a controla umiditatea și sângerările, conține diverse componente, și altele pe lângă cele mai cunoscute (folia de digă, rama de digă și clemele de digă).

O trusă completă de digă va conține:

  1. Folia de digă – realizată dintr-un tip special de cauciuc, necesită depozitarea în locuri întunecate și temperatură scăzută.

Grosimea acestora variază, însă de reținut este faptul că se recomandă optarea pentru cele cu o grosime medie, dat fiind faptul că cele subțiri, deși pătrund mai simplu în spațiile interdentare, tind să se rupă mult mai ușor, iar cele groase prezintă riscul disclocării clemelor de fixare.

Se recomandă optarea pentru culori precum verde sau albastru, închise, pentru a favoriza vizibilitatea prin contrastul creat.

  1. Rama de digă (de întindere), cu rol în fixarea marginilor foliei.

Se întâlnesc mai multe feluri de rame, cea mai populară fiind cea în formă de U – tip YOUNG, metalică, radioopacă.

  1. Clemele de digă, cele care mențin folia fixată pe dinte. Există cleme de digă cu aripioare (folosite în special în tehnicile endodontice) și cleme de digă fără aripioare (folosite în cazul restaurărilor coronare).

Printre cele mai uzuale cleme de digă, după formă și dimensiune, se numără:

În sistem IVORY

  • 0, folosită pentru incisivi și canini, în cazul izolărilor multiple;
  • 1, folosită pentru premolari;
  • 9, folosită în cazul izolărilor unice, pentru incisivi și canini;
  • 14, își găsește întrebuințarea în cazul molarilor, a dinților erupți parțial sau care prezintă distrucții coronare masive;
  • 26, folosită pentru molari.
  1. Ca și elemente ajutătoare, într-o trusa completă de digă trebuie să se găsească și:

–  clește perforator;

–  pensă pentru aplicarea clemelor;

–  servetele protectoare pentru digă – se plasează între folie și tegument, cu scopul de a preîntâmpina reacțiile alergice, de a absorbi saliva și de a spori confortul pacientului, acționând ca un amortizor în procesul de montare a digii;

–  lubrifiant;

–  elemente de ancoraj: fire din bumbac, inele din cauciuc, pene interdentare.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: