Articole

Uniforma asistentului medical: impact asupra purtătorului și asupra pacientului

uniforma-asistentului-medical-impact-asupra-purtatorului-si-asupra-pacientului-2

Haina nu îl face pe om, dar cu siguranță creează o stare aparte atât pentru cel care poartă o anumită ținută, cât și pentru cei din jur. În domeniul medical, vestimentația de asistent medical are un rol aparte: dincolo de felul în care influențează în mod pozitiv imaginea de sine și etica profesională, este un simbol al profesionalismului, al priceperii, respectului pentru oameni și disponibilității.

Purtarea unui astfel de costum pentru asistenti medicali trebuie să ateste cunoștințe științifice bine înrădăcinate și să implice dorința de a ajuta oamenii, de a sprijini bolnavii în nevoie, precum și dorința perpetuă de auto-depășire.

Cât despre relația cu pacienții, trebuie să ai în vedere faptul că imaginea vizuală a uniformei medicale se răsfrânge la nivel psihic asupra acestora. Cu toate că, din păcate, în prezent este răspândită imaginea infatuării, a aroganței și insensibilității asistenților medicali (pentru că cei puțini strică imaginea celor mulți, nu-i așa?), lucrurile nu stau chiar așa: adevărații profesioniști încă mai există și inspiră încredere în abilitățile profesionale, empatie, pricepere.

Dacă citești acest articol, cu siguranță te numeri printre cei care emană siguranță, dedicare și profesionalism, care empatizează cu omul și militează pentru sănătate, care înțeleg că nu este suficient să stăpânească teoria ca relația cu pacientul să fie una bună, ci că trebuie să fie, mai presus de toate, foarte buni psihologi.

Dincolo de aspectele de ordin psihologic, este imperios necesar să ne referim și la cele practice, la rolul pe care aceste costume, menite a fi purtate strict în cadrul instituției medicale și sterilizate în mod constant, îl are în păstrarea unui nivel optim de igienă, imperios necesar desfășurării armonioase a activității în domeniul medical (și nu numai).

În plus, o atitudine pozitivă, caldă, îmbrăcată într-o uniformă adecvată, va face cu siguranță diferența între un pacient fidel serviciilor instituției și unul pierdut.

O autoevaluare este necesară, din când în când: crezi că atitudinea ta reflectă respectul pentru pacienți, pentru medicii din cadrul instituției în care îți desfășori activitatea și nu în ultimul rând, respect pentru meseria (deloc ușoară) de asistent medical?

Dacă nu ți-ai răspuns pozitiv la toate aceste întrebări, se impune o schimbare. Tu alegi cine vrei să fii.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: