Noutati

A fost creat primul uter artificial, care are potențialul de a scădea rata mortalității în rândul copiilor născuți prematur

a-fost-creat-primul-uter-artificial-care-are-potentialul-de-a-scadea-rata-mortalitatii-in-randul-copiilor-nascuti-prematur

Potrivit IFL Science, oamenii de știință din cadrul Spitalului pentru Copii din Philadelphia au reușit performanța de a crea un uter artificial, care ar putea ține în viață bebelușii născuți inainte de termen. Invenția pare desprinsă dintr-un film science fiction: uterul artificial este format dintr-o pungă de plastic, umplută cu un lichid realizat în laborator (ce ține locul lichidului amniotic), la care sunt conectate diverse tuburi. Sistemul este conceput astfel încât să imite condițiile de dezvoltare din interiorul uterului uman. Dat fiind faptul că plămânii bebelușilor născuți prematur nu sunt dezvoltați într-atât încât să respire oxigen atomosferic, acest sistem îi ajută în procesul de dezvoltare a plămânilor.

Bio-sacul – așa cum a fost numit de către oamenii de știință – a fost testat, cu succes, pe opt miei prematuri (evoluția acestora în interiorul uterului fiind asemănătoare cu cea a oamenilor).

Cum s-a procedat? În interiorul fiecărui bio-sac a fost plasat câte un miel, având vârsta echivalentă cu cea a unui fetus uman de 23 de săptămâni. Sistemul a fost unul inchis, steril. Cordonul ombilical al fetușilor a fost conectat la un sistem de oxigenare. Cercetătorii au convenit ca circuitul bio-sacului să fie unul fără pompă, astfel încât fluxul sanguin să fie condus numai de inima mieilor. Aceștia au fost ținuți în interiorul bio-sacilor timp de patru săptămâni, timp în care s-au dezvoltat normal.

Cei mai mulți au fost eutanasiați ulterior pentru analiza organelor, însă alții au fost tinuți în viață și hrăniți cu biberonul. Unul dintre supraviețuitori a împlinit, recent, 1 an, și a parcurs etapele normale de dezvoltare, conform spuselor doctorului Flake, inițiator al proiectului.

Deși s-au creat controverse pe marginea faptului că, în acest fel, ar putea fi susținută dezvoltarea embrionilor în afara pântecului matern, total independent de reproducere, dr. Flake asigură că nu există nici un fel de tehnologie, nici măcar ca și concept, care ar putea înlocui uterul uman în cele mai timpurii etape ale dezvoltării fetusului.

Oamenii de știință estimează că, în cinci ani, vor putea începe studiile clinice pe copii născuți prematur.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: