A fost inaugurat primul centru de chirurgie robotică pediatrică din Europa de Est, la Timișoara
Spitalul de copii „Louis Țurcanu” a devenit primul centru de chirurgie robotizată pentru copii, nu numai din România, ci din întreaga Europă de Est. Acest lucru a fost posibil grație unei donații mai mult decât generoasă, din partea unei fundații elvețiene centrată pe bunăstarea și sănătatea copiilor. Fundația Botnar, cu sediul în Elveția, a achiziționat aparatul – care este cel mai modern echipament robotic de chirurgie din lume, la momentul actual – și a cărui valoare depășește 2 milioane de euro și l-a donat, ulterior, spitalului din Timișoara.
Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara va asigura întreținerea aparatului timp de cinci ani, printr-un proiect ce a fost câștigat de Universitate, însă reprezentanții spitalului plănuiesc să aplice pentru implementarea de diverse programe europene, care să asigure finanțarea ulterioară.
Conform declarației medicului Eugen Boia, șeful Clinicii de Chirurgie Pediatrică din cadrul Spitalului de Copii “Louis Ţurcanu”, patru chirurgi din cadrul spitalului sunt în proces de instruire, în Israel, urmând ca stagiul de pregătire să fie finalizat în luna februarie și, tot atunci, să fie realizate primele două intervenții chirurgicale robotizate (în data de 12, respectiv 13 februarie 2018).
Chirurgii spitalului și-au propus să opereze 50 de cazuri unde este se cere chirurgia tumorală și aceea care implică locuri foarte greu accesibile, pe parcursul anului curent. Realizând intervențiile chirurgicale în acest fel, numărul zilelor de spitalizare va fi redus, copiii pierzând mai puțin sânge și suferind mai puțin în timpul recuperării.
Costul unei astfel de intervenții chirurgicale se ridică la 4.000 euro, sume ce vor fi alocate, până în anul 2022, din fondul proiectului câștigat de UMF Țimișoara.
Inaugurarea unui centru de pregătire în chirurgia robotică, în cadrul căruia să fie instruiți atât chirurgii din țara noastră, cât și cei veniți din străinătate, se află pe agenda chirurgilor de la spitalul “Louis Ţurcanu” din Timişoara. În plus, aceștia plănuiesc să solicite Ministerului Sănătății redeschiderea programului de chirurgie robotică, suspendat în urmă cu câțiva ani.