Articole

Cum masuram corect temperatura corpului?

cum-masuram-corect-temperatura-corpului

Temperatura corpului normala se mentine constanta gratie echilibrului dintre cantitatea de caldura produsa (pe seama arderii principiilor alimentare energetice) si cantitatea de caldura pierduta de organism. Acest proces numit termoreglare este controlat prin functia centrilor termoreglarii situati in hipotalamus.

Cand se masoara temperatura corpului?

Masurarea temperaturii corpului (termometrizarea) se efectueaza uzual cu termometru care indica valoarea maxima atinsa (exprimata in grade Celsius). In mod curent temperatura se masoara dimineata (intre orele 6-7) si dupa amiaza (intre orele 17-18). In unele cazuri, pentru a surprinde eventualele ascensiuni termice, temperatura trebuie masurata la intervale mai mici. Exista variatii individuale fiziologice ale temperaturii in limita a 2-3 zecimi de grad (in functie de emotii, digestie, cresterea temperaturii mediului inconjurator).

Cum se determina corect temperatura corpului?

Temperatura periferica (axilara) se masoara prin plasarea termometrului in axila, bratul fiind lipit de trunchi. Tehnica corecta a termometrizarii presupune indepartarea transpiratiei prin stergerea regiunii axilare si mentinerea termometrului in axila cel putin 5 minute. Valorile normale sunt cuprinse intre 36,5-36,8 grade Celsius dimineata si 36,8-37 grade Celsius dupa amiaza. Temperatura centrala se determina prin plasarea termometrului intr-o cavitate( cavitatea orala, rect, vagin). Valorile normale sunt cu 0,3-0,5 grade Celsius mai mari decat cele axilare (in mod normal temperatura rectala este 37 grade Celsius dimineata si 37,5 grade Celsius seara). Aceasta tehnica nu se utilizeaza la pacientii agitati si in caz de afectiuni rectale sau vaginale.

Recomandari generale

Informatiile furnizate in acest articol nu reprezinta servicii medicale si nu inlocuiesc recomandarile medicului. In orice problema de sanatate ce necesita un diagnostic sau tratament medical, va recomandam sa apelati la servicii medicale specializate, iar pentru achizitia de termometre ( termometre digitale, termometre de frunte, termometre cu alcool, termometre flexibile ) sau alte aparate pentru controlul sanatatii, apelati la magazinul medical online Medizone: https://medizone.ro/aparatura-medicala/termometre.html

Tot aici veti gasi si consumabile, instrumentar si mobilier pentru spatiile medicale. 

Imagine: Sura Nualpradid at FreeDigitalPhotos.net

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: