Articole

Cum să folosești corect pungile pentru sterilizare

cum-sa-folosesti-corect-pungile-pentru-sterilizare

În vederea păstrării în condiții optime a instrumentarului sterilizat, pungile de sterilizare sunt de bază în domeniul medical. Fie ca le folosești pentru pupinel sau pentru autoclav, trebuie să știi că, pentru a putea fi folosite corespunzător, se impune calibrarea aparatului (astfel încât să se atingă temperatura optimă pentru ciclul de sterilizare).

Indicații de folosire:

 1. După introducerea instrumentului dorit în pungă, se cere eliminarea aerului din interiorul acesteia, astfel că este necesar să o presezi până la eliminarea completă a aerului.
 2. Pentru sigilarea pungii, îndoaie marginea în dreptul semnului indicat în acest sens, formând o bandă.
 3. În acest punct, rămâne să introduci punga respectivă în aparat, acordând o deosebită atenție evitării contactului pachetului cu tava metalică a pupinelului sau cu o altă punga, în cazul în care apelezi la procesul de sterilizare cu aburi (care se realizează cu ajutorul autoclavului).
 4. După terminarea ciclului de sterilizare, lasă pachetul/pachetele să se răcească cca. 10  minute în aparat, cu ușa deschisă.
 5. Rupe pachetul de-a lungul benzii pentru a accede la instrumentele sterilizate.

Pentru a evita problemele tehnice, asigură-te că respecți următoarele indicații:

 • pentru a preîntâmpina o posibilă explozie în timpul ciclului de sterilizare, cureți în mod regulat supapa de aburi, ai în vedere eliminarea în totalitate a aerului din pungă și respecți, negreșit, timpul indicat pentru sterilizare;
 • pentru a evita lipirea pungilor între ele, te asiguri că niciodată nu se face contact între tava metalică a cuptorului sau între pungi;
 • nu refolosești pungile;
 • pentru combaterea fenomenului de formare a umidității în punga de sterilizare, respecți cu strictețe timpul de sterilizare/uscare (în cazul sterilizării cu aburi).

Atenție: timpul necesar sterilizării, temperatura, ca și presiunea de sterilizare, sunt aspecte ce trebuie avute în vedere și verificate în mod regulat.

Printre avantajele folosirii pungilor de sterilizare se numără:

 • rezistența la străpungere, astfel că folosirea instrumentelor ascuțite nu se constituie într-o problemă;
 • transparența, aspect ce reduce considerabil riscul identificării eronate;
 • au beneficiul de a putea asigura utilizatorul de integritatea procesului de sterilizare realizat, ca urmare a prezenței indicatorului de culoare;
 • sunt simplu de utilizat, pungile autoadezive având avantajul deschiderii rapide;
 • prezintă compatibilitate față de o gamă vastă de dezinfectanți etc.
0 Comments
Share

admin

Reply your comment: