Articole

Deșeurile medicale – clasificare și gestionare

deseurile-medicale-clasificare-si-gestionare

Prin “deșeuri medicale/clinice” înțelegem totalitatea resturilor organice și anorganice ce rezultă din activitățile medicale.

Potrivit legislației în domeniu, acestea se împart în două categorii majore:

Deșeuri periculoase – în acestă categorie, se înscriu acele deșeuri care au intrat în contact cu sângele și alte fluide biologice ale pacienților; sunt producătoare de boli (microorganisme viabile sau toxine ale lor), natura periculoasă a acestora fiind caracterizată de proprietatea H9 (aferentă deșeurilor infecțioase);

Deșeuri nepericuloase – în această categorie, se încadrează deșeurile care nu au intrat în contact cu fluide biologice sau cu pacienți cu boli contagioase: lenjerii necontaminate, scutece de unică utilizare, substanțe chimice (dezinfectanți), precum și medicamente nepericuloase.

În cadrul acestui articol, am tratat deșeurile medicale cu caracter periculos. Astfel, potrivit legislației în vigoare, deșeurile medicale periculase sunt de mai multe tipuri:

1.Deșeuri înțepătoare-tăietoare: totalitatea instrumentelor utilizate pentru pătrunderea țesutului uman (ace, catetere, lame de bisturiu etc.).

Tipul de reciepient colector potrivit pentru acest tip de deșeuri: recipient pentru tăietoare-înțepătoare, din polipropilenă.

2. Deșeuri anatomo-patologice: totalitatea organelor umane și a fragmentelor din acestea, a părților anatomice, materialului biopsic etc.

Tipul de reciepient colector potrivit pentru acest tip de deșeuri: reciepient polipropilenă pentru anatomo-patologie.

3. Deșeuri înfecțioase: totalitatea echipamentelor sanitare care au intrat în contact cu sângele sau diverse alte fluide biologice, virusuri, bacterii, paraziți, având potențial infecțios pentru indivizii care ar putea intra în contact cu acestea.

Tipul de reciepiente colectoare potrivite pentru acest tip de deșeuri: saci deșeuri infecțioase sau cutii deșeuri infecțioase

4. Deșeuri chimice: totalitatea substanțelor care nu au fost utilizate anterior expirării, precum și soluțiile destinate curățării spațiilor în care s-au desfășurat activități; acizi, baze, solvenți, produse chimice organice și anorganice;

5. Medicamente citostatice și citotoxice

Tipul de reciepient colector potrivit pentru acest tip de deșeuri: recipient polipropilenă pentru chimiterapie.

6. Resturi de amalgam rezultate din tratamentele stomatologice.

Colectarea deșeurilor periculoase se face, desigur, în recipientele de colectare aferente fiecărui tip. Medizone îți pune la dispoziție recipiente pentru deșeuri diverse, oferta putând fi consultată aici.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: