Articole

Firele de sutură – tipuri și utilitatea fiecăruia

firele-de-sutura-tipuri-si-utlitatea-fiecaruia

Sutura chirurgicală are ca scop refacerea continuității planurilor anatomice în vederea evitării infectării, vindecării rapide a țesutului și cicatrizării. Un material utilizat în această procedură este firul de sutură.

Din punct de vedere al remanenței în plăgi, firele de sutură pot fi resorbabile (absorbite într-un interval cuprins între câteva zile și câteva luni) sau neresorbabile (necesită retragerea din țesut, odată finalizat procesul de cicatrizare).

         Printre caracteristicile firelor de sutură se numără:

  • aplicabilitate universală (compatibile cu orice tip de țesut);
  • flexibilitate – adaptabilitate;
  • rezistență crescută la rupere;
  • maleabilitate – permit înnodarea facilă și sigură;
  • nu provoacă reacții adverse la nivelul țesutului (în afara răspunsului normal al organismului la un corp străin);
  • împiedică dezvoltarea bacteriilor;
  • permit străpungerea atraumatică a țesutului.

În funcție de materialul folosit pentru realizarea lor, firele de sutură sunt de mai multe tipuri, printre care:

  1. Pe bază de acid poliglicolic – își găsesc întrebuințarea în suturarea și/sau ligatura țesuturilor moi, inclusiv în chirurgia oftalmologică. Acest tip de fir de sutură poliglicolic este resorbabil, împletit sintetic, iar în structura lui intră substanțe non-colagenice și non-antigenice.

Precauții: acest tip de material nu se folosește în cazul intervențiilor asupra țesuturilor cardiovasculare sau neurologice.

Interval absorbție sutură: 50 – 90 de zile.

  1. Din mătase – realizat din fibre de mătase naturală, acest tip de fir de sutură se utilizează cu precădere în suturarea țesuturilor moi (chirurgia estetică, vasculară), însă nu se pretează intervențiilor cardiovasculare și a celor asupra țesuturilor de la nivelul sistemului nervos central.

Neresorbabil, maleabil, foarte bine tolerat la nivelul țesuturilor.

  1. Din polipropilenă – neresorbabil, firul de sutura din polipropilenă este folosit în special pentru suturarea țesuturilor moi, inclusiv in intervențiile chirurgicale oftalmologice, cardiovasculare și neurologice.

 

  1. Din naylon – monofilament, neresorbabil, foarte rezistent și bine tolerat, folosit pentru suturarea rănilor cu adâncime redusă, superficiale. Firul de sutură din naylon este folosit în oftalmologie, chirurgie plastică, ortopedie, gincologie, chirurgie generală.

 

  1. Din polidioxanonă – monofilament, resorbabil, pretabil ligaturii țesuturilor moi, inclusiv în chirurgia oftalmică și microchirurgie; firul de sutură din polidioxanonă nu poate fi utilizat, însă, în procedurile de la nivelul țesuturilor cardiovasculare sau ale sistemului nervos central.

 

  1. Din poliester – sintetic, neresorbabil, firul de sutură din poliester este indicat a se folosi în cazul suturilor/ligaturilor țesuturilor moi, pretându-se chiar și la utilizarea în cadrul chirurgiei oftalmice, însă nu și atunci când vine vorba despre proceduri cardiovasculare sau neurologice.

 

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: