Uncategorized

Halatul medical – alb sau colorat?

halatul-medical-alb-sau-colorat

Uniformă consacrată medicilor, halatul alb este folosit de mai bine de un secol, fiind considerat simbol al profesiei de medic, proiecție a competenței profesionale.

Introdus în lumea medicală pe considerente igienice (pe alb, petele diverse, precum cele de sânge, erau mult mai evidente în comparație cu cele de pe halatul negru, folosit anterior introducerii celui alb), halatul alb nu mai este imperativ în exercitarea profesiei de medic, cei mai mulți profesioniști din domeniu optând, în prezent, pentru halate în culori ce reflectă preferințele personale.

Printre motivele care stau la baza deciziei multor medici de a renunța la alb atunci când vine vorba despre uniforma medicală, se numără:

Halatul alb poate fi înspăimântător pentru pacienți

Sindromul de halat alb sau hipertensiunea de halat alb este un fenomen psihosomatic de creștere a tensiunii arteriale ca urmare a stării emoționale pe care pacientul o are în cabinetul medical, emoție amplificată de halatele albe purtate de personalul medical.

În general, halatul alb este asociat cu veștile rele și mulți specialiști au renunțat la alb tocmai pentru a nu-și neliniști pacienții, atitudine adoptată cu precădere de către medicii pediatri (copiii au tendința de a asocia halatul alb cu durerea provocată de injecții) și psihiatri (imaginea mediatizată a psihiatriei – cea din filmele de groază, mai ales – este asociată cu mult alb: halate albe, spații în întregime albe, alb și iar alb).

Există, desigur, diverse studii care atestă că oamenii se simt în siguranță în prezența medicului îmbrăcat în alb. În definitiv, totul depinde de percepția fiecăruia vizavi de medici, în general.

Halatul alb aduce cu sine modificări în realitatea socială

Halatul alb tinde să transforme interacțiunea medic-pacient, să o formalizeze, să schimbe felul în care pacientul găsește de cuviință să se deschidă în fața specialistului, constituindu-se, în acest caz, mai degrabă într-o barieră în comunicare decât într-o oglindire a profesionalismului.

În prezent, avantajele halatului alb intră mai mult în sfera practicului: acestea pot fi sterilizate în mod optim, la temperaturi înalte, fără a se deteriora vizibil (nu există riscul decolorării).

Avantajul legat de sterilizarea halatelor albe se constituie în dezavantajul halatelor colorate, care, în general, nu suportă temperaturi atât de ridicate cât să se realizeze sterilizarea. Cu toate acestea, tot mai mulți specialiști aleg să “se coloreze”, ca urmare a stării de bine create de purtarea culorilor preferate (nu impuse) și a efectelor pozitive pe care acestea le au asupra pacienților: verdele și albastrul, de pildă, se pare că ar avea un efect liniștitor asupra pacienților.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: