Articole

Importanța lămpilor bactericide în practica medicală. Avantaje ale folosirii

importanta-lampilor-bactericide-in-practica-medicala-avantaje-ale-folosirii

Cu toate că, de cele mai multe ori, dezinfecția aerului nu este văzută ca fiind un aspect de bază în procesul general al dezinfecției, trebuie să ai în vedere faptul că flora microbiană din aer, ignorată, în practica medicală și industrială (spații cu încărcătură microbiană mare), poate duce la răspândirea de boli infecto-contagioase, perturbându-ți, astfel, activitatea.

Dezinfecția microaeroflorei prin prisma radiațiilor ultraviolete completează măsurile cu privire la curățenie și dezinfecție în domeniile medical și industrial, lămpile bactericide având capacitatea de a distruge în proporție de 99.9% microorganismele patogene cu transmitere pe cale aeriană.

Mod de acțiune

Prin intermediul radiațiilor emise de către lămpile bactericide, este străpunsă membrana celulei microorganismelor patogene și le este distrus ADN-ul, fapt care le inactivează.

Avantaje

Avantajele folosirii unei lămpi bactericide sunt multiple, acest lucru fiind datorat în principal faptului că dezinfecția prin radiații UV nu implică utlizarea constantă de substanțe chimice, un prim avantaj fiind, deci, cel legat de economia pe care o aduce. Prin utilizare, se elimină necesitatea achiziționării de antiseptice costisitoare și, deloc de neglijat, scoate din ecuație efortul depus de către personalul uman în procesul dezinfecției.

În ceea ce privește eficiența lămpilor bactericide, numărul de bacterii inactivate este foarte mare, într-un timp scurt, astfel încât consumul de energie este foarte mic.

Tuburile UV superioare din punct de vedere calitativ asigură funcționarea în parametri optimi dezinfecției până la 8000 de ore, astfel că activitatea îndelungată reprezintă un alt avantaj al folosirii unui astfel de dispozitiv.

Un avantaj ce poate fi fructificat cu succes este și cel legat de posibilitatea desfășurării procesului de dezinfecție în lipsa personalului uman. Grație unui dispozitiv programator, se poate fixa intervalul orar în care lampa bactericidă să acționeze asupra microaeroflorei într-o anumită încăpere.

Nu în ultimul rând, siguranța este un aspect pe care te poți baza atunci când deții un astfel de dispozitiv. În urma folosirii, nu există produși secundari sau reziduuri, inconveniente ce survin în cazul metodelor chimice de dezinfecție.

În ceea ce privește adaptabilitatea la spațiul și programul tău de lucru, trebuie să știi că poți alege între lămpi cu radiație indirectă, ce pot fi folosite în prezența personalului, în timpul desfășurării programului de lucru, cât și lămpi cu radiație directă, ce nu permit acest lucru. De asemenea, după nevoie, în funcție de spațiu, poți alege o lampă bactericidă cu montare pe stativ mobil, o lampă bactericidă de tavan, de perete sau de birou.

De reținut!

Încăperea care va fi expusă la dezinfecție prin intermediul razelor UV-C necesită o curățarea meticuloasă anterior procesului, iar umiditatea să nu fie mai mare de 60%.

În ceea ce privește întreținerea aparatului, acest proces este unul cât se poate de simplu: se cere ștergerea periodică a tubului (din două în două săptămâni) cu o cârpă delicată, pentru a evita acumularea de praf.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: