Articole

Intestinul: Creierul subestimat? 

intestinul-creierul-subestimat

Neurogastroenterologia: un nou domeniu medical! Aceasta stiinta noua arata ca inca nu a fost descoperit cu adevarat intregul potential si impactul pe care il are intestinul asupra corpului si asupra mintii noastre. In urma unui rand de cercetari efectuate recent s-a ajuns la concluzia ca acest organ extrem de subestimat, este de fapt un organ miraculos. De la reglarea starii de sanatate generale la determinarea emotiilor, influentarea gandurilor si mai departe pana la formarea personalitatii, intestinul are functii incredibile si joaca un rol extraordinar pentru o viata mai sanatoasa si mai fericita.

Despre cum poate ajuta intestinul in preventie

Sistemul nervos si milioanele de neuroni ce populeaza acest organ ajuta in prevenirea unor boli precum Alzheimer si Parkinson, boli despre care s-a descoperit ca isi fac simtita prezenta prin semnale ce apar mai intai in intestin, urmand ca ulterior sa fie afectat creierul. 

Care sunt descoperirile?

Pe langa functia utilitara pe care intestinul nostru o are, acesta este responsabil in mare parte si de modul in care corpul nostru se comporta. Reprezinta un instrument prin care putem controla bunastarea noastra generala, iar pe langa procesele de digestie, acesta dispune de o masa neuronala plina de neurotransmitatori prin care comunica cu creierul. Astfel, are o influenta enorma asupra bunei noastre dispozitii, si un rol important in declansarea anumitor boli ce pot aparea ulterior in intregul organism. 

Intestinul: al doilea creier

Cunoscut si sub denumirea de “al doilea creier”, se constituie din sistemul nervos enteric, si transporta informatii catre creier pe baza carora sunt generate emotii. Mai mult de atat, este raspunzator pentru productia a 95% din serotonina produsa in corp. Serotonina, cunoscuta si ca “hormonul fericirii”, este un neurotransmitator ce controleaza sau chiar seteaza starea de spirit. 

Functii pe care le poate avea intestinul

Studii realizate pe soareci au aratat ca in urma folosirii unui anumit medicament pentru scaderea nivelului de serotonina din viscere, se poate trata osteoporoza. Prin urmare, aceasta descoperire revolutionara demonstreaza ca intestinul si activitatea sa pot controla masa osoasa a unui organism. Mai mult de atat, Departamentul de Dezvoltare si Genetica al Centrului Medical al Univeristatii din Columbia a facut descoperiri si mai interesante: vindecarea autismului prin reglarea serotoninei.

Care sunt concluziile oamenilor de stiinta?

Printre concluziile oamenilor de stiinta se enumera si faptul ca tulburarile si afectiunile prezente la nivelul sistemului nervos central sunt cauzate de fapt de anomalii in functionarrea sistemului nervos enteric. Cu alte cuvinte corpul si mintea noastra pot fi afectate direct de activitatea ce se desfasora la nivelul intestinelor. Acesta este doar un aspect ce a dus la observarea unei corelatii intre o activitate anormala gastrointestinala si un numar foarte mare de copii cu autism, tulburare ce se instaleaza inca din primii ani de viata, si care poate afecta individul pe durata intregii sale vieti. 

Estimari

In prezent, oamenii de stiinta incearca sa descopere modul in care bacteriile din intestin comunica cu celulele nervoase ale acestuia. Mai mult, se preconizeaza ca in viitor, pentru a reusi sa trateze unele din problemele de sanatate mentala ale omenirii, psihologii si psihiatrii vor trebui sa puna accent mai intai pe vindecarea bolilor de la nivelul celui de-al doile creier.

Intestinul si alimentatia 

Specialistii spun ca este necesar sa mentinem o microbiota intestinala (comunitatea ce se constituie din microorganismele din intestin) echilibrata, iar pentru asta este necesar sa respectam o dieta alimentara cat mai diversificata. 

Atentie la nivelul de cortizol 

Cea mai simpla si accesibila metoda prin care putem elimina stresul si tensiunea acumulata de-a lungul timpului este prin yoga sau meditatie. Nu este de mirare ca un numar foarte mare de perosnalitati care au acces la informatii legate de beneficiile acestor activitati (si sunt indrumati de catre profesionisti) le practca cu rigurozitate. Au efect foarte benefic si in ceea ce priveste intestinul.

Atentie la factorii declansatori

Reduceti cantitatea de alcool, mancaruri picante, cafea si alte alimente ce pot duce la aparitia unor probleme intestinale si pot deregla astfel modul de functionare al celui de-al doilea creier si al intregului sistem. 

Odihna corespunzatoare 

Somnul si ceasul biologic dupa care se orienteaza fiecare individ este foarte important pentru o buna functionare a organismului, prin urmare, mentinerea unui tipar de somn este foarte recomandata. Perturbarea ceasului biologic are impact negativ si in ceea ce priveste intestinul, iar prin urmare, afecteaza intregul organism. 

Solutii

In cazul in care sunt experimentate simptome neplacute ce ar putea indica anumite afectiuni la nivelul intestinului examinarile corespunzatoare sunt indicate. Acelasi lucru este valabil si pentru semnale ce indica probleme in ceea ce proveste sistemul digestiv superior, iar pentru acesta exista aparatura medicala tract digestiv superior care poate realiza toate investigatiile necesare pentru descoperirea si eliminarea problemelor. Mai departe, in gama de instrumentar medical pot fi gasite de asemenea produse dedicate activitatii din cadrul acestei specialitati medicale. Odata cu noi descoperiri, cu siguranta vor aparea si noi aparate medicale si dispozitive care vor sustine activitatea specialistilor in spatiile medicale.

Accesati in continuare aparatura medicala pentru toate specialitatile cu o arie de acoperire ce cuprinde numeroase tipuri de investigatii si proceduri medicale.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: