Articole

Mai – luna constientizarii riscului de cancer de piele

mai-luna-constientizarii-riscului-de-cancer-de-piele

Cand vorbim despre cancer de piele, vorbim despre cea mai intalnita forma de cancer in randul pacientilor. De ce luna Mai? Pentru ca incepand cu aceasta luna expunerea la soare si la radiatiile ultraviolete creste. Deci, desi trebuie sa ne protejam pe parcursul intregului an impotriva acestora, incepand cu acest moment trebuie sa acordam si mai multa atentie felului in care ne ingijim pielea.

Solutii

Medicii si centrele specializate vorbesc frecvent despre importanta preventiei, iar clinicile de specialitate sunt dotate cu aparatura si echipamente ce pot ajuta in depistarea si tratarea problemelor de piele. De la tipuri de dermatoscop cu functii ultra performante, la alte instrumente menite sa asiste specilistii in procedurile pe care le desfasoara, dotarile centrelor medicale sustin activitatea zilnica a medicilor cu succes. Aparatura medicala dedicata acestei specialitati medicale se gaseste si in magazinul online medizone. Totusi, este bine sa nu ajungem in punctul in care ar fi nevoie sa apelam la serviciile unui specialist. Mai mult de atat, daca ne referim la cancer de piele, in comparatie cu alte forme de cancer, acesta se numara printre cele mai usor de prevenit forme de cancer.

Numarul de cazuri de cancer de piele depaseste numarul total de cazuri de cancer de plamani, san, prostata si cancer colorectal

Conform studiilor realizate, unul din trei cancere depistate este de piele, iar cel mai grav tip este mlanomul. Acesta se instaleaza ca rezultat al multiplicarii dezorganizate a celulelor raspunzatoare de productia de pigment din piele. Acestea apar si se inmultesc ca urmare a expunerii la soare si acopera pentru inceput doar pielea, insa boala poate inregistra un proces rapid de metastazare.

Intre 80% – 90% din cazuri, radiatia ultravioleta declanseaza o forma de cancer de piele

Atentie! Radiatia ultravioleta poate proveni de la soare, dar si din saloanele de infrumusetare ce promoveaza bronzul artificial. Atunci cand cancerul cutanat este intalnit la persoanele cu varste sub 30 de ani, in majoritatea cazurilor cauza este frecventarea solarelor.

Cum actioneaza radiatia ultravioleta?

Acest tip de radiatie produce mutatii la nivelul celulelor. Include doua componente: razele UVA, care provoaca fotosensibilitate, imbatranire, stres oxidativ si daune celulalre, si razele UVB ce actioneaza direct, provocand acele daune vizibile: arsuri, pete hiperpigmentare. In acest fel, radiatia ultravioleta afecteaza barierele de aparare naturale ale organismului, degradand in acelasi timp ADN-ul celular.

Atentie, in jur de 80% din razele UV pot patrunde prin nori, ceata, si alte medii, deci indiferent de vreme, indiferent ca suntem pozitionati la umbra sau ne aflam in apa, este necesar sa folosim o lotiune sau un ulei cu factor de protectie solara.

Semne ce indica nevoia unei examinari

Pentru ca in general orice forma de cancer de piele apare ca reactie la o expunere excesiva la soare, locurile in care apar anomaliile depistate pe piele sunt acelea ce intra in contact primele cu razele UV: fata, gatul, urechile, mainile, umerii si zona decolteului. Orice schimbare in ceea ce priveste aspectul unei alunite necesita investigatii ce nu ar trebui sa fie amanate. Schimbarea culorii, a texturii sau a dimensiunii sunt semne ca ceva se intampla diferit in corpul nostru, si atunci este bine sa depistam cat mai curand cauza. O margine neregulata a alunitelor sau sangerarea acestora indica de asemenea nevoie unui control medical urgent.

Luna Mai – dedicata informarii populatiei cu privire la metode de preventie cancer de piele

In mod ideal, specialistii recomanda sa evitam activitatile recreationale ce presupun mersul la plaja intre orele 11:00 – 17:00, si interzic vehement mersul la solar. Pentru cei ce sunt nevoiti sa petreaca timp in aer liber in acest interval orar prin prisma profesiei (constructori, agricultori), se ofera urmatoarele solutii:

  • Folosirea unei creme de protectie solara cu un SPF mare;
  • Acoperirea corpului pe cat posibil cu ajutorul unor articole vestimentare din materiale dense, dar care permit pielii sa respire, palarii, sepci, ochelari de soare, etc. Astfel, leziunile si arsurile solare pot fi prevenite, iar riscul de cancer de piele eliminat.
0 Comments
Share

admin

Reply your comment: