Noutati

Pas uriaș în medicină: Au fost inventate nanomașinile care distrug celulele canceroase!

pas-urias-in-medicina-au-fost-inventate-nanomasinile-care-distrug-celulele-canceroase

De la inventarea tehnologiei “Lab on a chip”, care promite reproducerea activității  laboratoarelor medicale într-un cip, urmărind chimia fluidelor din organism si avertizându-ne atunci cand sunt detectate nereguli ce necesită atenție medicală, la “Game Show”, aplicația menită a îmbunătăți capacitatea de memorarea a pacienților cu demență, și până la inventarea și testarea cu success a uterului artificial, anul 2017 este, cu siguranță, un an excelent pentru medicină, la nivel global.

Conform portalului msn.com, noua invenție a oamenilor de  știință este una revoluționară: este vorba despre mașinile microscopice care au capacitatea de a pătrunde în interiorul celulelor canceroase, nimicindu-le în mai puțin de 1 minut.

Cum funcționează? Odată activate de lumină, nanomașinile, care sunt, în realitate, niște molecule, încep să se învârtă foarte rapid, reușind astfel să pătrundă celulele canceroase.

Nanomașinile au fost comparate cu un burghiu de dimensiuni microscopice, grație “motorului” lor, care este compus din atomi înlănțuiți, capabili să se miște cu rapiditate într-o direcție, atunci când sunt activați de sursa de lumină, reușind cu succes să rupă membrana celulelor canceroase, odată ajunse la destinație.

În cadrul unui experiment, realizat la Universitatea Durham, nanoboții au avut nevoie de un interval de timp cuprins între 1 și 3 minute pentru a pătrunde și a distruge celulele de cancer la prostată.

Savanții au creat mai multe astfel de molecule „motorizate”, pe bază de lumină, pentru multiple tipuri de celule. De asemenea, acestea pot fi folosite și pentru livrarea targetată a medicamentelor.

Experimentele vor continua pe microorganisme și pești mici, și ulterior, se va ajunge la rozătoare, anterior testării umane.

Sursă foto: The Telegraph

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: