Articole

Pesar: definitie, indicatii si mod de utilizare

pesar-definitie-indicatii-si-mod-de-utilizare

Un pesar este un dispozitiv ce are scopul de a sustine fizic anumite organe la nivelul carora au fost depistate anomalii legate de pozitia acestora, anomalii ce vin cu diferite riscuri in functie de gravitate. Aceste instrumente ofera sustinerea fizica de care uterul, vaginul sau vezica urinara ar putea avea nevoie. Mai mult, in momentul de fata reprezinta o metoda sigura de eliminare a disconfortului si de preventie in cazul sarcinilor cu risc de avort sau de nastere inainte de termen. In concluzie, rolul lor este acela de a impiedica efectele nedorite ale prolapsului.

Ce este prolapsul si de ce apare acesta?

Prolapsul reprezinta deplasarea unui organ in afara zonei in care el ar trebui sa se afle in mod normal anatomic. Aceasta este o conditie medicala ce se instaleaza atunci cand are loc o slabire a musculaturii si a ligamentelor din care este constituita o cavitate. Prolapsul uterin presupune deplasarea inferioara a uterului si se manifesta de obicei la femeile care au nascut de mai multe ori pe cale naturala. Aceste modificari anatomice pot fi controlate cu ajutorul unui pesar uterin care ajuta in recentrarea si indreptarea uterului, insa trebuie tinut cont de faptul ca este necesara o supraveghere medicala regulata in folosirea acestuia. Prin presiunea exerciata asupra uretrei vezicii urinare, pesarul opreste incontinentele urinare la efort si reduce riscul avansarii slabirii tesuturilor. Realizarea acestei presiuni pentru prevenirea incontinenetei urinare de stres sau ridicarea vezicii urinare sunt alternative foarte eficiente pentru chirurgie, in cazul careia, de cele mai multe ori, simptomele sunt recurente. Un dispozitiv de tip pesar este folosit ce mai adesea in tratarea prolapsului uterin. 

Cum se manifesta prolapsul uterin?

Presiuna dureroasa in zona pelviana atunci cand pacienta merge sau sta in picioare este unul din simptomele care indica un prolaps uterin. Pentru sustinerea fizica a cervixului in cazul acestor paciente, dar si pentru pacientele cu risc de nastere prematura cauzata de un cervix scurt sau dilatarea canalului cervical, este recomandat pesarul ca mijloc de prevenire.  Atunci cand este asezat in pozitia corecta, acest dispozitiv nu creaza disconfort pacientei, nefiind simtit fizic de catre aceasta. Din acest motiv este importanta alegerea dimensiunii potrivite pentru fiecare persoana in parte. 

Cum este ales in mod corect un pesar si cum se intretine?

Pesarele pot fi realizate din silicon, cauciuc sau plastic antialergic, iar in timpul controlului ginecologic pot fi testate mai multe tipuri pentru a descoperi care este forma cea mai tolerata de catre pacienta. Dispozitivele trebuie alese in dimensiunea corecta pentru a nu se deplasa in cazul realizarii de efort fizic, sau pentru a nu produce iritatii structurilor din jur. Intretinerea unui pesar consta in indepartarea si igienizarea acestuia periodica. In functie de tipul produsului, intervalul de timp la care trebuie sa aiba loc curatarea poate fi de 1 zi sau saptamanal. Este important de stiut ca poate fi necesara schimbarea dispozitivului cu un altul care sa aiba dimensiuni diferite dupa un timp. Pentru a descoperi prin ce se diferentiaza astfel de produse, puteti accesa tipuri de pesare si puteti realiza o analiza completa a caracteristicilor acestora in functie de indicatiile medicului.

Cum obtinem eficienta maxima in utilizarea unui pesar?

Cu toate ca un pesar nu are un efect curativ asupra conditiei medicale cu care pacienta se confrunta, acest tip de produs amelioreaza simptomele unui prolaps uterin fara sa fie nevoie de o interventie chirurgicala si incetineste evolutia procesului de deteriorare a rezistentei teusturilor prin suportul fizic pe care il ofera. Astfel, este imbunatatita mulsculatura pelviana si tonusul ligamentelor. Asadar, instrumentul reprezinta o solutie de incredere pentru persoanele ce nu se pot supune anesteziei pentru interventii chirurgicale, sau care infrunta alte obstacole ce nu le permit sa ajunga in sala de operatie. Cum ne asiguram totusi ca aceste produse isi ating potentialul maxim de eficienta? Pentru ca un pesar sa isi atinga obiectivul cu succes, trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte: 

  • alegerea unui produs de dimensiuni potrivite, ce nu exercita presiuni foarte mari asupra peretilor vaginali pentru eliminarea riscului de leziuni sau iritatii ce pot aparea la acest nivel (pot fi folosite creme estrogenice pentru a reduce riscul de eroziuni si alte complicatii);
  • daca este prea mic, produsul poate aluneca, asadar este necesara alegerea unui produs de dimensiuni ce se adapteaza particularitatilor fiecarei persoane;
  • efectuarea controalelor ginecologice regulate dupa montarea acestuia;
  • respectarea instructiunilor de curatare riguroasa pentru evitarea riscurilor de infectii si inflamatii.

Un pesar poate reprezenta cea mai buna alternativa la tratamentul chirurgical pentru a repune in pozitie corecta uterul, vezica urinara sau alte organe ce pot avea tendinte de coborare cauzate de slabirea musculaturii din zona afectata. Cu ajutorul unui astfel de dispozitiv simptomele si riscurile cauzate sunt reduse, iar persoanele afectate se pot bucura in continuare de un stil de viata normal. Aveti nevoie de informatii specifice pentru un astfel de produs? Accesati categoria de pesare uterine/vaginale pentru detalii.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: