Articole

Satisfacția pacientului – sau ce anume îl determină să revină.

satisfactia-pacientului-sau-ce-anume-il-determina-sa-revina

În mod obișnuit, în evaluarea calității actului medical, pacienții nu se axează pe detalii precum competența tehnică a furnizorilor, respectarea normelor de siguranță și alte detalii “din spatele cortinei”, care contribuie la furnizarea unui act medical complet.

Desigur, infrastructura fizică a spațiului, curățenia și senzația de intimitate și confort sunt aspecte deosebit de importante pentru pacient. Totuși, mai departe de infrastructura fizică, calitatea actului medical este raportată, în general, la așteptările pacientului cu privire la un anumit serviciu. Așa cum spuneam, persoanele care nu au o formare în domeniul medical nu se pot pronunța asupra detaliilor tehnice; ceea ce primează, în viziunea acestora, este felul în care se simt în urma interacțiunii cu medicul: cum au fost tratați, dacă s-au simțit înțeleși, dacă li s-a răspuns eventualelor întrebări. Pe scurt, dacă le-au fost îndeplinite așteptările. Ei văd aceste aspecte ca fiind definitorii în aprecierea actului medical.

O experiență pozitivă, în ceea ce privește această dimensiune, a interacțiunii medic-pacient, va influența în mod pozitiv impactul îngrijirilor medicale asupra acestuia din urmă (de exemplu, din punct de vedere al complianței la o schemă de tratament – contrar modificării tratamentului, concomitent cu  schimbarea medicului de mai multe ori). Din perspectiva specialiștilor, satisfacția pacientului influențează, din punct de vedere psihologic, rezultatele îngrijirilor (“puterea gândirii pozitive”). De asemenea, poate influența accesul la serviciile medicale – urmând considerentul că un client mulțumit se va întoarce în unitatea medicală în care își desfășoară activitatea cadrul medical care l-a tratat și chiar îl va recomanda pe acesta/unitatea medicală și altor persoane, de câte ori va avea ocazia, aspect care va înfluența, în mod pozitiv, imaginea unității de îngrijire la nivel social.

În concluzie, maniera în care pacientul percepe calitatea actului medical este mai degrabă o consecință a propriilor așteptări, decât un atribut al îngrijirilor oferite de un anumit cadru medical.

Despre importanța pe care felul în care comunicați cu pacienții o are în stabilirea unei relații fructuoase cu aceștia am mai discutat și aici, unde veți găsi, de asemenea, sfaturi utile pentru eficientizarea acestui proces.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: