Articole

Studiu – monitorizarea EKG la domiciliu, factor cheie în prevenția AVC cauzat de FA

studiu-monitorizarea-ekg-la-domiciliu-factor-cheie-in-preventia-avc-cauzat-de-fa

Potrivit studiului REHEARSE-AF, monitorizarea EKG la domiciliu are drept rezultat mărirea șanselor de diagnosticarea timpurie a fibrilației arteriale și, implicit, a reducerii riscului de  accident vascular cerebral.

Este cunoscut faptul că fibrilația arterială se află la baza unei treimi din totalitatea accidentelor vasculare cerebrale. Astfel provocate, accidentele vasculare sunt mult mai severe, iar rata de mortalitate este mai mare decât în cazul celorlalte.

Totuși, în mai mult de 25 la sută dintre cazuri, fibrilația arterială este descoperită strict în urma unui accident vascular, dat fiind faptul că pacientul nu are simptome alarmante, anterior AVC. Potrivit spuselor Profesorului Julian Halcox, coordonator al studiului, „identificarea fibrilației arteriale anterior manifestării simptomelor și administrarea anticoagulantelor orale și a altor terapii, pot reduce considerabil riscul de accident vascular cerebral, dizabilitate și moarte”.

Obiectivul studiului a fost acela de a verifica dacă, oferindu-le pacienților alternativa de a-și monitoriza EKG-ul din confortul propriei locuințe, vor fi diagnosticate mai multe cazuri de FA decât prin prezentarea la medic pentru vizitele de rutină.

Grupul țintă a inclus 1.003 persoane, cu vârsta minimă de 65 de ani, cu risc de AVC, dar care nu urmau un tratament cu anticoagulante și nu fuseseră anterior diagnosticate cu FA. Au fost formate două grupuri: un grup de intervenție și unul de control.

Persoanele incluse în grupul de intervenție au fost puse să folosească un dispozitiv, conectat la un smartphone cu acces la Wi-fi, pentru a-și înregistra ritmul cardiac în două dintre zilele săptămânii. Datele astfel înregistrate au fost transmise automat spre interpretare medicilor specialiști. În cazul detectării unor anomalii, pacienții au fost chemați în cabinetul unui medic specialist.

Persoanele din grupul de control s-au prezentat la medic pentru controlul obișnuit, unde au avut parte și de o electrocardiogramă.

După un an de studiu, 19 dintre persoanele incluse în grupul de intervenție au fost diagnosticate cu fibrilație arterială și numai 5 persoane din grupul de control au primit același diagnostic, cu toate că factorul de risc a fost de aceeași natură.

În plus, dispozitivul folosit – AliveCor Kardia Mobile – s-a dovedit a funcționa la parametri optimi și a implicat costuri mici (costul unui diagnostic a fost estimat la aproximativ 8 lire). De asemenea, pacienții din grupul de control s-au simțit mult mai relaxați măsurându-și ritmul cardiac în acest fel, comparativ cu cei din grupul de control.

Persoanele incluse în grupul de intervenție au avut șanse de patru ori mai mari de a fi diagnosticate cu FA, studiul sugerând faptul că, monitorizarea EKG la domiciliu, de către pacient, are potențialul de a salva vieți, prin diagnosticarea precoce.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: