Articole

Top 5 descoperiri medicale accidentale

top-5-descoperiri-medicale-accidentale

Deși pare greu de crezut, unele dintre cele mai importante descoperiri medicale au fost făcute din întâmplare. Printre acestea, se numără:

  1. Penicilina

Descoperirea penicilinei îi este atribuită bacteriologului Alexander Flaming. La întoarcerea în laborator după concediu, în luna septembrie a anului 1928, acesta a descoperit că una dintre culturile de stafilococi patogeni, asupra cărora derulase diverse experimente la acel moment, era distrusă de un mucegai albăstrui (acesta a împidicat dezvoltarea bacteriilor într-unul dintre vasele petri). Astfel, și-a dat seama că respectivul mucegai – mucegaiul penicillium – are putere de distrugere asupra microorganismelor, descoperind astfel primul antibiotic – Penicilina.

Descoperirea antibioticului este considerată ca fiind cea mai mare descoperire din domeniul medical, impactând în mod pozitiv rata mortalității.

  1. Anticoagulantul

Biochimistul Karl Paul Link a descoperit anticoagulantul în urma unui episod de hemoragie violentă în rândul bovinelor unui fermier, care a apelat la el pentru a afla cauza îmbolnăvirii animalelor.

Suspectând că hemoragia era provocată de furajele cu care animalele erau hrănite, acesta a testat fânul administrat bovinelor și a descoperit substanța anticoagulantă pe care a numit-o Warfarină.

În primă instanță, substanța a fost folosită drept otravă de șobolani. Ulterior, în urma unor cercetări amănunțite, și-a găsit întrebuințarea în medicină, fiind folosită pentru a împiedica formarea cheagurilor de sânge.

  1. Stimulatorul cardiac

Deși cei care au inventat acest aparat sunt Rune Elmqvist și Åke Senning, Wilson Greatbach a fost cel care a perfecționat  tehnologia, stimulatorul său putând prelungi cu 1 an și jumătate durata de viață a pacientului (în urma primului experiment), spre deosebire de experimentul inventatorilor Rune și Åke, cu ajutorul căruia durata de viață a pacienților era prelungită cu 3 luni (în urma celui dintâi experiment).

În pofida faptului că Greatbach era un inventator foarte cunoscut, modelul său de stimulator a fost inventat ca urmare a unei încurcături  –  încercând să proiecteze un aparat care să înregistreze sunetele bătăii inimii, acesta a folosit, într-un moment de neatenție, un alt tranzitor față de cel pe care își propusese să îl instaleze. A descoperit, astfel, că aparatul astfel produs producea pulsații ritmice, asemănătoare cu cele ale bătăii inimii.

Până în anul 1960, când a fost implantat într-un om, reușind cu success să prelungească durata de viață a acestuia cu 1 an și jumătate, stimulatorul lui Greatbach a fost testat pe animale și perfecționat continuu.

  1. Anestezia

La începutul anilor 1800, se răspândise, printre oamenii de știință, practica participării la petreceri și demonstrații stradale în care eterul și protoxidul de azot erau folosite ca și droguri recreative, pentru a observa efectele acestora asupra consumatorilor. Participând la o astfel de demonstrație, în anul 1944, medicul dentist Horace Wells a observat că, deși unul dintre participanți se lovise la picior iar rana îi sângera, acesta susținea că nu simte durere.

Wells a încercat să se folosească de descoperirea făcută pentru a realiza intervenții dentare lipsite de durere, însă atunci când a trebuit să demonstreze utilitatea procedurii, pacientul a perceput în continuare durerea, Wells fiind expus, astfel, ridicolului.

Doi ani mai târziu, în anul 1946, William Morton, medic specialist în chirurgie dentară și fostul partener de afaceri al lui Horace Wells, a realizat cu success anestezia dentară cu ajutorul eterului, după ce a testat diverse tipuri de droguri pe el însuși.

  1. Viagra

Vestita pastilă albastră a fost descoperită întâmplător de către Simon Campbell și David Roberts, în timp ce încercau să dezvolte un medicament care să trateze tensiunea arterială și angina pectorală.

Medicamentul nu a avut efectele scontate, însă subiecții participanți la studiu au constatat că scăpaseră de problemele erectile, astfel că cercetătorii și-au îndreptat atenția asupra acestui aspect.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: