Noutati

Viitorul in optica medicala – Lentilele Bionice

viitorul-in-optica-medicala-lentilele-bionice

Lentilele bionice: cum au aparut? “Viziunea mea este ca fiecare om sa aiba o vedere la superlativ, indiferent de factorii de influenta.” Aceste cuvinte, rostite in anul 2016, reflecta pasiunea si motivatia cercetatorului stiintific si fondatorului Lentilei Bionice, Dr. Garth Webb. Munca lui a captat interesul international in urma cu un an de zile, dupa ce cercetarile lui, despre dezvoltarea unui lentile care ar putea oferi “de 3X mai mult decat 20/20” si care remedieaza nevoia de ochelari, indiferent de distanta, au aparut in mass-media.

Ce sunt Lentilele Bionice?

Lentilele Bionice sunt lentile intraoculare, mai exact, un grup de lentile care sunt introduse chirurgical in ochiul unui pacient, de obicei dupa indepartarea cataractei, pentru a restabili vederea. Brevetata la nivel mondial, Lentila Bionica este proiectata sa inlocuiasca cristalinul natural al ochiului, inainte de dezvoltarea cataractei, o procedura cunoscuta in prezent ca schimb de lentile de refractie (RLE).

Care este principiul de functionare pentru lentilele Bionice? 

Datorita modificarilor personalizate pentru fiecare lentila, se poate permite vederea la intregul sau potential. Procedura este urmatoarea: cristalinul din interiorul ochiului pacientului este îndepartat si inlocuit cu un cristalin artificial, la fel ca in chirurgia cataractei. Procesul implica apoi spalarea ochiului cu o solutie salina. La doar 10 secunde dupa amplasarea implantului, lentila pliata se deschide, se deplaseaza peste cristalinul natural al ochiului si vederea este îmbunatatita, spune compania.

Interesul mass-mediei s-a concentrat pe vederea la distanta, superioara calitativ, pe care o promite aceasta lentila. Cu toate acestea, adevarata transformare va fi legata de capacitatea de a permite schimbari dinamice la nivelul vederii, de la “infinit optic la 1 inch distanta in mai putin de 1/4 secunde”, dupa cum pretinde. Aceasta afirmatie vine in contextul in care, pana la acest moment, orice alta procedura a esuat in aceasta incercare. Webb a declarat pentru Business Insider: „Daca, acum, abia poti vedea ceasul de la 5 metri, atunci, cu Lentila Bionica, puteti vedea ceasul de la o distanta de 15 metri.“

Cum pot fi personalizate lentilele Bionice? 

Dr Webb arata, intr-un articol publicat in 2017, ca Lentila Bionica este proiectata astfel incat portiunea din fata a lentilei serveste ca “statie de andocare” care poate fi incarcata foarte precis cu elemente micro-optice si personalizata pentru fiecare pacient. Acest lucru va permite imbunatattiri de finete ce pot fi instituite in orice moment fara a afecta sanatatea ochiului.
“Reglajul fin” post-operator este doar unul dintre avantajele acestui tip de lentila.

Studiile continua  

Dincolo de optica pentru o vedere precisa, “statia de andocare” a Lentilei Bionice este, de asemenea, in curs de dezvoltare pentru a permite instalarea de tehnologii de comunicare si de terapie fiziologica. In ceea ce priveste potentialul sau tehnologic, un sistem de proiectie instalat in “statia de andocare” ar permite o imagine stabilizata care urmeaza sa fie proiectata pe retina.

Dr. Webb anticipeaza ca studiile clinice vor incepe in decurs de 4 luni in institutiile acreditate din SUA, Canada si UE. Dupa aceea, Dr. Webb este optimist si crede ca, Lentilele Bionice vor putea fi implementate de catre chirurgi “calificati”, ca dispozitive experimentale, unor pacienti selectati.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: