Articole

Inflamatiile in corp si afectiunile din domeniul Proctologiei

inflamatiile-in-corp-si-afectiunile-din-domeniul-proctologiei

Inflamatiile ce se pot dezvolta in corp de-a lungul timpului sunt principala cauza pentru aparitia unor probleme de sanatate grave, motiv pentru care trebuie sa avem o mai buna intelegere asupra acestora si asupra a ceea ce reprezinta. Abordarea inflamatiilor cronice in mod corespunzator, poate elimina pericolul de instalare a unor unor boli grave precum diabetul de tip 2, bolile de inima si diverse afectiuni autoimune. Pentru a putea lua masuri corespunzatoare in privinta reducerii riscului de aparitie a inflamatiilor in corp, este bine sa stim ce determina aparitia acestora.

Ce declanseaza inflamatiile?

1. Infectiile

Bacteriile, virusii, ciupercile sau parazitii sunt invadatori care pot provoca inflamatii in corp. Sistemul imunitar reactioneaza la prezenta agentilor patogeni si elibereaza substante chimice inflamatorii pentru a combate infectia.

2. Raniri si traume

Leziunile fizice, cum ar fi vanatai, taieturi sau fracturi, pot provoca inflamatii ca parte a procesului de vindecare.

3. Inflamatiile si bolile autoimune

In cazul bolilor autoimune, sistemul imunitar ataca gresit tesuturile sanatoase, ceea ce duce la inflamatie si la daune la nivelul organelor sau sistemelor corpului.

4. Alergii

Alergiile sunt reactii exagerate ale sistemului imunitar la substante inofensive din mediul inconjurator, cum ar fi polenul sau acarienii. Aceste reactii pot face inflamatiile sa apara prin eliberarea de substante chimice inflamatorii in corp.

5. Alimentatia si modul de viata

Alimentatia bogata in grasimi saturate, zaharuri si carbohidrati rafinati pot face sa apara inflamatiile cronice. De asemenea, fumatul, sedentarismul si excesul de greutate pot contribui la inflamatii cronice.

6. Stresul – factor declansator neglijat pentru inflamatiile din corp

Stresul cronic poate afecta nivelurile de hormoni si poate contribui semnificativ la cresterea numarului de inflamatii. Cum actioneaza? Prin declansarea de raspunsuri inflamatorii in corp.

7. Factorii din mediul inconjurator

Expunerea la poluanti sau substante chimice nocive poate declansa cu siguranta aparitia inflamatiilor. Mai mult, radiatiile pot cauza acelasi efect asupra organismului uman. Prin urmare, se recomanda cat mai putina expunere la radiatiile solare, radiatiile emise de solarele din saloanele de infrumusetare pentru obtinerea bronzului artificial si altfel de radiatii.

8. Boli cronice

Boli cronice precum diabetul, boali cardiovasculare, artrita si bolile inflamatorii intestinale pot provoca inflamatii in mod constant sau recurent.

9. Imunitatea slabita ajuta inflamatiile sa se formeze

Persoanele cu sistem imunitar slabit sunt mai susceptibile la inflamatii, deoarece organismul nu poate combate eficient infectiile sau alti agresori.

10. Factori genetici

Anumite predispozitii genetice pot creste susceptibilitatea unei persoane la inflamatiile sau la bolile inflamatorii ce se pot dezvolta la nivelul tesuturilor. Din acest motiv, pentru cei care stiu ca in istoricul familiei exista astfel de predispozitii, este recomandat examenul medical periodic.

Inflamatiile ce pot fi tratate in cadrul Proctologiei

Inflamatiile pot fi asociate cu diverse afectiuni din domeniul Proctologiei, specialitate ce se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul bolilor colonului si al bolilor analorectale. Unele dintre afectiunile proctologice care pot fi legate de inflamatie includ:

  • Hemoroizii: acestia sunt umflaturi la nivelul tesutului care pot provoca sangerari si durere. Inflamatia poate juca un rol in dezvoltarea si agravarea hemoroizilor, intensificand toate efectele negative ale acestora.
  • Fisuri: rupturi mici la nivelul mucoasei, care pot cauza durere si sangerare. Inflamatia locala poate insoti acest tip de afectiune.
  • Fistule ce pot fi cauzate de infectii si inflamatie persistenta.
  • Boala inflamatorie intestinala (IBD). IBD este un termen care descrie afectiuni cronice inflamatorii ale tractului digestiv, cum ar fi boala Crohn si colita ulcerativa. Aceste afectiuni pot afecta, de asemenea ultima parte a intestinului, provocand inflamatie si simptome asociate.

Instrumente Proctologie care pot ajuta in tratarea afectiunilor declansate de inflamatie

Echipamentele utilizate in Proctologie sunt instrumente medicale specializate folosite pentru diagnosticarea si tratarea afectiunilor corespunzatoare. Acestea pot fi utilizate in cadrul examinarilor, procedurilor si interventiilor chirurgicale proctologice. In continuare va prezentam cateva echipamente comune din domeniul proctologiei.

1. Proctoscop

Similar cu rectoscopul, acesta este folosit pentru examinarea partii terminale a tubului digestiv, in zona inferioara. Pentru acces catre instrumente medicale ce includ si acest tip de produse, puteti accesa magazinul online Medizone, accesand in continuare proctoscoape.

2. Rectoscop

Un instrument ce poate fi flexibil sau rigid, rectoscopul permite vizualizarea directa a partii terminale a tubului digestiv, in zona superioara. Astfel, asigura detectarea inflamatiilor, fisurilor, polipilor sau altor leziuni.

3. Anuscop

Un dispozitiv tubular scurt, anuscopul este folosit pentru examinari de specialitate. Alaturi de rectoscoape, proctoscoape, dar si alte produse dedicate acestei specialitati, acest tip de articol poate fi gasit in stocul furnizorului Medizone, accesand gama de Proctologie.

4. Colonoscop

Un instrument lung si flexibil, echipat cu o camera video, colonoscopul este folosit pentru examinarea intregului colon. Este utilizat pentru diagnosticul si tratamentul afectiunilor precum polipi, cancerul de colon sau colita ulcerativa.

5. Cauter (Electrocauter)

Un instrument care utilizeaza curent electric pentru a coagula sau a taia tesuturile, un cauter este util in diverse interventii chirurgicale proctologice. Pentru a descoperi modele si caracteristici produse, vizitati magazinul online Medizone, furnizor medical cu o experienta de peste 16 ani.

Alimentatia si inflamatiile

Daca ne dorim sa eliminam riscul de agravare a problemelor de sanatate ce pot fi cauzate de inflamtii, este bine sa acordam un maximum de atentie alimentatiei noastre. Desi poate parea a fi o responsabilitate in plus, un astfel de amanunt poate dicta o calitate a vietii mai buna in general. Cu alte cuvinte, in realitate ne poate salva de la multe alte eforturi ce ar veni odata cu declansarea anumitor boli. In continuare, va vom prezenta alimente ce ajuta in combaterea inflamatiilor, dar si trucuri si metode care va vor ajuta sa implementati cu usurinta un stil de viata sanatos.

Alimente recomandate pentru a reduce inflamatiile in corp

Din pacate, alimentatia omului modern este afectata de lipsa timpului si de un ritm alert al vietii, asadar in cele mai multe cazuri aceasta este caracterizata ca fiind una proinflamatoare. Suprasolicitarea si lipsa timpului pentru a oferi organismului produse ce pot oferi un real sprijin pentru regenerare si vitalitate ne impinge de multe ori sa apelam la mijloace rapide de obtinere a unui plus de energie. Care sunt acestea? Sucurile acidulate bogate in zahar, dulciurile rafinate, grasimile saturate si multe alte astfel de exemple ce fac doar ca problemele legate de inflamatiile din corp sa fie tot mai raspandite. Asadar, recomandarea specialistilor este orientarea catre produse alimentare ce sunt recunoscute pentre scaderea inflamtiilor.

1. Turmericul

Conform studiilor realizate pentru analiza modului in care turmericul actioneaza asupra organismului nostru, acest aliment miraculos scade inflamatiile si rata de dezvoltare a celulelor canceroase considerabil. Potrivit statisticilor inregistrate, inflamatia reprezinta 8 din primele 10 motive principale ale decesului, asadar luarea unor masuri preventive este cel mai bun mod de a ne proteja. Cum actioneaza? Curcumina este o componenta a turmericului ce poate incetini procesul de imbatranire al creierului, si de asemenea poate trata depresia si anxietatea.
In urma unui consum constant de turmeric se poate observa o imbunatatire majora in puterea de concentrare si in capacitatea de a invata si de a memora. Mai mult, se pot intarzia sau se pot inversa anumite afectiuni cognitive. Cum? Ei bine, specialistii arata cum puterea compusului bioactiv imbunatateste activitatea creierului prin cresterea fluxului sangvin catre acesta. Fiind un puternic antioxidant protejeaza si impotriva imbatranirii pielii.
Extrem de important este ca poate aduce beneficii in cazul patologiilor ce evolueaza cu inflamatie.

2. Somonul si alte tipuri de peste

Alimentele ce contin cantitati mari de acizi grasi Omega 3 reduc inflamatiile si procesele ce duc la aparitia acestora. In aceasta categorie se regasesc cateva tipuri de peste, iar avantajul este ca pestele nu are un numar foarte crescut de calorii. Somonul este unul din tipurile de peste recunoscut pentru cel mai mare continut de acizi grasi Omega 3, substante active extrem de eficiente pentru a combate inflamatiile. Alte tipuri de peste ce ofera aceleasi benefici sunt: pastrav, sardine, macrou, ton, hering.

3. Cereale integrale si condimente

Ovazul, meiul, usturoiul, turmericul, ghimbirul sunt foarte recomandate pentru persoanele ce sufera de artrite si alte boli inflamatorii. Cerealele se pot consuma sub forma de terciuri cu lapte si fructe, iar condimentele pot fi adaugate in diferite retete si idei de smoothie.

4. Uleiul de masline extravirgin

Vazut in unele culturi ca un adevarat medicament, uleiul de masline extravirgin inhiba factorii ce declanseaza inflamtiile in organism. Este foarte important insa de stiut ca nu se recomanda prepararea termica a acestuia, asadar nu trebuie folosit la gatit, ci doar in salate in starea lui naturala. Doar in acest fel proprietatile lui cu rol antiinflamator vor ramane intacte.

5. Fructe de padure

Afinele incetinesc procesele de imbatranire datorita numarului mare de antioxidanti pe care il contin, si combat cu succes inflamatiile din organism. Antocianinele continute in fructele de padure sunt recunoscute pentru actiunea lor antiinflamatorie si reduc riscul de aparitie a bolilor cronice. Zmeura, murele si coacazele reprezinta optiuni delicioase pentru a savura un desert in orice moment al zilei.

6. Broccoli si alte legume crucifere

Adauga pe lista ta de cumparaturi broccoli, varza Kale, varza de Brussels si conopida pentru a te bucura de efectele antiinflamatorii pe care le prezinta. Beneficiile detoxifiante si antioxidante combat factorii declansatori pentru multe boli comune si intaresc sistemul de imunitate.

7. Ceaiul verde

Sursa incredibila de antioxidanti, ceaiul verde este foarte bogat in flavonoizi, antioxidanti puternici ce au un puternic rol inflamator. Pentru rezultate cat mai bune, incercati ceaiul Matcha, un ceai ce pastreaza nutrientii din intreaga frunza datorita faptului ca se obtine din macinarea intregii frunze de ceai. Astfel, se obtine o pudra ce se amesteca in apa fierbinte, iar rezultatul va fi un ceai Matcha autentic ce lupta pentru combaterea afectiunilor maligne. Mai mult, aceasta bautura miraculoasa ofera vitalitate si energie pentru intrega zi.

8. Ciocolata neagra

Care este secretul ei? Secretul consta in continutul mare de cacao pe care il contine ciocolata neagra. Daca vrei sa te bucuri de cat mai multe din beneficiile pe care le ofera flavanolii din ciocolata neagra, opteaza pentru un produs cu peste 70% concentratie de cacao. Astfel, efectele antiinflamatorii vor avea un impact crescut si o sansa de reusita mai mare de a combate inflamatiile.

Cum deprindem obiceiuri sanatoase?

Datorita ritmului de viata accelerat cu care ne confruntam, ideea de a face rost de timp si energie pentru a ne concentra pe un model de alimentatie sanatos pare una anevoioasa. Noi avem insa o veste buna! Iar aceasta este ca, in realitate, putem ajunge sa deprindem obiceiuri sanatoase foarte usor si fara prea mari eforturi, care cu timpul vor ajunge automatisme. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa faci primii pasi spre o viata mai sanatoasa.

Mananci in fata televizorului? Ok! Dar mananca ce trebuie!

Inlocuieste obiceiurile nesanatoase din timpul vizionarii unui film cu obiceiuri care sa iti priasca cu adevarat.

Inlocuieste consumul compulsiv de chipsuri, dulciuri si orice fel de snack-uri procesate cu consumul de seminte, fructe sau legume.

Cum sa regandesti obiceiurile nesanatoase

Care sunt obiceiurile nesanatoase cu care va confruntati cel mai des? Cu totii avem placerile noastre vinovate, iar printre cele mai des intalnite sunt mancatul in fata televizorului. Fie ca este vorba despre consumul unei pungi de popcorn in timp ce vizionam serialul nostru preferat, fie ca e vorba de un bol intreg de paste, efectul este acelasi: niciun un beneficiu din punct de vedere al sanatatii. Stiti ce este cel mai interesant? Atunci cand luam cina sau o simpla gustare in fata micului ecran, de cele mai multe, ori nici nu realizam ca mancam sau ce mancam. Asadar, am putea la fel de bine sa mancam ceva sanatos. Dat fiind ca suntem capatati in totalitate de actiunea ce se desfasora pe micul ecran, de multe ori mancam fara a fi atenti. Din acest motiv, de multe ori mancam mai mult decat avem nevoie, sau mai mult decat ne-am dori cu adevarat.

Ce este de facut?

Avand in vedere acest lucru, va propunem sa inlocuiti popcornul, snack-urile si alte gustari nesanatoase cu alimente pe care le puteti consuma in acelasi fel, singura diferenta fiind ca de data aceasta vorbim despre alimente sanatoase. Fructele si legumele taiate sub forma de cubulete sau bastonase sunt cele mai bune alternative pentru orice alte produse ce contin coloranti, conservati, aditivi alimentari si potentiatori de gust. Iar partea cea mai buna este ca acestea va ofera nutrienti reali.

Alegeri inteligente

Ocupa-te sa ai mereu in casa acele ingrediente la care poti avea acces oricand, ori de cate ori simti nevoia sa mananci ceva in afara meselor principale.

Multe persoane mananca pe baza de stres, poate pentru ca au o zi mai agitata si nu stiu ce sa faca cu atata energie, sau poate pentru ca au o zi mai grea si se confrunta cu anxietate si simt nevoia sa faca ceva pentru a-si distrage atentia de la emotiile negative.

Daca te regasesti in exemplele oferite mai sus, asigura-te ca ai la indemana, la birou sau acasa, gustari sanatoase prin care sa iti satisfaci aceste nevoi. Actiunea va fi aceeasi, in schimb ii vei oferi corpului tau nutrienti sanatosi care iti vor oferi energie si multe alte elemente benefice pentru buna functionare a organismului si a mintii tale. Si nu uita, toate aceste gustari sanatoase au proprietati ce reduc inflamatiile.

Alternative sanatoase pentru gustarile dintre mese – alimente ce scad inflamatiile

Ciocolata amaruie, un bol cu afine, nuci sau seminte, cafeaua si ceaiul verde sunt doar cateva din gustarile pentru care puteti opta intre mese. Acestea sunt de asemenea idei excelente pe care le puteti folosi ca alternative sanatoase la alimentele procesate si sucurile carbogazoase din comert atunci cand va aflati in fata televizorului. Renuntati la chipsuri si orice alte produse asemanatoare, pentru ca ele nu va ajuta cu adevarat cu nimic.

Cum incepeti implementarea unui stil de viata sanatos?

In continuare, cateva trucuri si sfaturi pentru implementarea unui stil de viata sanatos si mai mult control in ceea ce priveste metode eficiente de a preveni inflamatiile.

  • Notati alimentele recomandate de specialisti in telefon.

In felul acesta, stiti ca nu le veti pierde niciodata, si veti avea acces usor ori de cate ori veti merge la cumparaturi.

  • Cumparati alimentele.

Nu este suficient sa va faceti o lista de cumparaturi cu superalimente de care sa uitati in telefon, trebuie sa le si cumparati. Asigurati-va ca aveti la dispozitie toate ingredientele ce nu ar trebui sa lipseasca din camara nimanui.

  • Gasiti o metoda care sa va ajute sa va amintiti de comorile din camara.

Cum? Prin alarme pe telefon! Setati-va remindere care sa va ajute pe timpul zilei sa va indreptati catre compartimentul cu alimente sanatoase. Odata ce a pornit alarma, nu va va lua mai mult de doua minute sa va indreptati catre frigider sau sa deschideti sertarul biroului pentru a face rost de o gustare sanatoasa ce poate fi consumata rapid.

Concluzii

Pentru o viata mai buna si mai sanatoasa, putem introduce niste obiceiuri sanatoase in rutina noastra zilnica, obiceiuri care vor ajunge sa fie mai pretioase decat orice alta resursa pe care o avem la indemana.

Cel mai inteligent lucru pe care il putem face pe termen lung este sa investim in sanatatea noastra, asadar e timpul sa acordam atentie acelor lucruri care ne pot ajuta in acest sens, in special cand le putem accesa cu usurinta.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: