Articole

Din cabinetul dentistului: aspecte care stau la baza unei fotopolimerizari de succes

din-cabinetul-dentistului-aspecte-care-stau-la-baza-unei-fotopolimerizari-de-succes

Piesă de bază într-un cabinet stomatologic, lampa de fotopolimerizare este unul dintre cele mai utilizate aparate în medicina dentară.

Ineficiența procesului de fotopolimerizare se va reflecta într-o durată scăzută a restaurării, adezivii și materialele compozite deteriorându-se rapid ca urmare a slabei adeziuni, a cariilor care reapar, nivelului ridicat de uzură etc. Potrivit studiilor de specialitate, aspecte adesea ignorate, precum diametrul și orientarea ghidajului optic, pot avea un impact pozitiv asupra calității fotopolimerizării. 

Pentru o fotopolimerizare de succes, trebuie să ai în vedere următoarele aspecte:

1. Stratul de compozit aplicat deodată: pentru o fotopolimerizare reușită, recomandat este ca grosimea acestuia să nu depășească 2 mm pentru fiecare strat polimerizat.

2. Timpul de expunere: pentru polimerizarea unui strat de compozit de 2 mm, 20 de secunde sunt suficiente (folosind o lampă de 800-1000 mw/cm2).

3. Fotoinițiatorul conținut de compozite: cele mai multe compozite folosite în medicina dentară au în continut fotoinițiatori cu camforochinona, aceștia putând fi polimerizați cu orice lampă LED.

4. Diametrul vârfului optic (ghidajul optic): acesta trebuie să emită un fascicul luminos care să poată acoperi integral restaurarea, extinzându-se chiar mai departe de marginile acesteia.

5. Felul în care este poziționat vârful lămpii în raport cu suprafața polimerizată: este important de reținut faptul că vârful trebuie să fie ținut cât se poate de aproape de suprafața care trebuie polimerizată, într-un unghi de 90 de grade, garantând un fasciul de lumină omogen, cu lumină de intensitate egală în orice punct. Se recomandă ca vârful să fie plasat la o distanță de 2 mm de compozit.

De asemenea, se va ține cont de faptul că, în spatele unei fotopolimerizări reușite, se află o lampă bine întreținută, verificată perioadic (emisie, vârf, compatibilitatea rășinii compozite folosite cu intervalul lungimilor de undă).

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: