ChatGpt este o interfata de comunicare ce functioneaza pe baza unui sistem de generare continua a inteligentei artificiale. A fost creat de laboratorul de cercetare pentru implicatiile inteligentei artificiale OpenAI, si se deosebeste de alte programe software ce au la baza un singur set de informatii existente pe care le interpreteaza. Acest instrument foloseste inteligenta artificiala generativa, altfel spus, creaza constant continut nou. Ce inseamna acest lucru si ce impact poate avea in domenii precum sanatatea?
Ce facem pentru a ne proteja sanatatea?
Sanatatea este un domeniu in care sunt investite bugete uriase pentru a sustine progresul si pentru a fi descoperite solutii in tratarea diferitelor afectiuni si conditii medicale.
Preocuparea principala pe care orice perosana o are, sau ar trebui sa o aiba, este legata de sanatatea sa si despre cum o poate intretine. De cele mai multe ori insa, atentia acordata acesteia vine mult prea tarziu, atunci cand deja simptomele unei afectiuni s-au instalat deja, iar preventia deja nu isi mai are rostul. Acesta este momentul in care incepem sa punem intrebari si sa cautam solutii pentru tratarea problemei cu care ne confruntam. Insa cui adresam aceste intrebari?
Ce poate face si ce nu poate face un ChatGPT?
Daca de-a lungul timpului comoditatea ne-a impins tot mai mult sa cautam raspunsurile de care avem nevoie cu ajutorul Internetului, fara a mai consulta parerile unor specialisti, pentru sanatate regulile nu se aplica la fel. Sprijinul unui program de inteligenta artificiala precum ChatGPT poate fi solicitat pentru indeplinirea unui numar larg de scopuri, cum ar fi scrierea unei carti, compunerea unei arii de opera, insa acesta nu poate genera raspunsuri pentru tratarea problemelor de sanatate.
De ce un ChatGPT nu pote furniza raspunsuri in domeniul sanatatii?
Orice individ ce prezinta simptome ale unei afectiuni are un istoric medical si anumite predispozitii transmise genetic ce pot dicta modul in care o conditie medicala poate degenera. Avand in vedere aceste lucruri, niciun program de inteligenta artificiala, fie ea chiar si generativa, nu poate anticipa un tipar doar pe baza unei simptomologii. Un ChatGPT poate analiza datele introduse, iar pe baza similaritatilor poate sa creioneze un diagnostic aproximativ, care din punct de vedere al probabilitatilor sa fie posibil, si sa redea mai departe cele mai comune solutii de tratament. Ceea ce este important de retinut este faptul ca niciun organism nu este identic cu un altul, asadar cauzele ce au declansat o reactie in corpul unui individ pot fi complet diferite fata de cauzele ce au declansat aceleasi simptome in cazul unei alte persoane.
Care este cea mai sigura metoda de identificare si tratare a unei probleme de sanatate?
Cel mai indicat mod prin care putem stabili factorii declansatori ai unei probleme de sanatate, dar si cea mai potrivita metoda de tratament, este prin vizita la specialist. Doar specialistul poate face investigatiile necesare, iar acest lucru este posibil doar prin intermediul unei aparaturii medicale performante, si cu ajutorul expertizei sale. Asadar, un ChatGPT reprezinta un canal de comunicare ce ne poate ajuta enorm in crearea de continut, insa in domeniul medical nu isi la fel de mult gaseste utilitatea.
Ce fel de raspunsuri poate oferi un ChatGPT in domeniul sanatatii?
Chiar daca un chat bot de acest tip va folosi un model de limbaj incredibil de inteligent pentru a raspunde la intrebarile legat de simptome si tratamente, aceste raspunsuri sunt doar orientative. Recomandarea este ca atunci cand detectam anomalii in starea noastra de sanatate, sa obtinem informatii de la profesionistii din domeniul sanatatii.
Cum trebuie procedat?
Un ChatGPT este instrument extrem de valoros si o resursa pe care ne putem baza pentru a obtine informatii, insa atunci cand vorbim despre sanatate si despre ameliorarea si tratarea unor simptome, este indicata examinarea de catre un profesionist. Un program software nu inlocuieste consultatia unui specialist in domeniul sanatatii. Prin urmare, in cazul in care este suspectata o afectiune sau o alterare a starii de sanatate, este indicata intodeauna programarea unui control. In urma analizelor medicale pot fi luate mai departe masurile necesare pentru indreptarea starii de sanatate.