Articole

Simona Halep dopaj – ce medicamentatie este interzisa sportivilor?

simona-halep-dopaj-ce-medicamentatie-este-interzisa-sportivilor

Subiectul Simona Halep dopaj a atras din nou atentia asupra unor probleme cu care sportivii s-au confruntat destul de des de-a lungul timpului. Si in cazul acesta parerile se impart, iar vedictul este inca neclar cu privire la ce s-a intamplat. Lumea sportiva este una cu multe restrictii si multe rigori, motiv pentru care este supravegheata orice tip de medicamentatie prescrisa. In continuare va vom prezenta substanetele care sunt interzise datorita impactului pe care acestea il au asupra performantelor sportivilor.

Conduita sportiva

Se stie ca sportivii urmeaza o disciplina stricta cand vine vorba de alimentatie si stil de viata. Pentru a se pastra intr-o forma apta pentru castigarea competitiilor, acestia au nevoie sa fie intr-o conditie fizica si mentala excelenta. Dar ce se intampla in situatiile in care exista anumite afectiuni sau patologii ce trebuie vindecate cu ajutorul unui tratament medicamentos? Produsele farmaceutice acceptate in sport pot fi prescrise atat timp cat se evita acele medicamente ce pot afecta performantele sau capacitatile unui individ.

Simona Halep dopaj depistat pozitiv

In timpul unui control antidoping ce a avut loc la US Open, jucatoarea de tenis romanca a fost testata pozitiv. Verdictul pus la momentul respectiv spunea ca Halep risca o pedeapsa de pana la 4 ani de suspendare, insa sportiva declara ca nu a luat cu buna stiinta substanta interzisa. Mai departe, in cadrul unui comunicat eliberat de cei de la Agentia Nationala Antidoping s-a explicat faptul ca substanta gasita in organismul sportivei, Roxadustat, este o “substanta nespecifica”. Tot ei au concluzionat ca indiferent daca gestul sportivei a fost unul neintetionat, aceasta tot se va confrunta cu o suspendare de 12 luni.

Roxadustat

Substanta ce poarta denumirea de Roxadustat se afla pe Lista Interzisa si nu beneficiaza de niciun fel de toleranta din partea Agentiei Mondiale Antidoping. Aceasta a fost depistata in cadrul episodului Simona Halep dopaj, insa circumstantele in care a fost utilizata sunt inca neclare. Roxadustat este incadrata in categoria S2, sub descrierea de agent activator al factorilor ce induc hipoxia. Actioneaza ca un inhibator al prolil-hidroxilazei, si este folosit in tratamentul anemiei si al bolilor cronice ale rinichilor. Substanta ajuta la productia globulelor rosii in situatiile in care nivelurile de oxigen sunt scazute, si se gaseste in sectiunea hormoni peptidici.

Substante interzise

Cand vorbim despre Simona Halep dopaj si complicatiile ce pot interveni in viata unui sportiv in urma unei asemenea intamplari este bine sa fim precauti cu orice fel de medicament. Indiferent ca anumite substante sunt interzise doar in practicarea anumitor sporturi, este bine sa verificam de doua ori inainte de a ne supune unui tratament.

1. Substante interzise permanent

  • Agenti anabolici
  • Hormoni peptidici, factori de crestere, compusi inruditi si mimetici
  • Beta-2 agonisti
  • Hormoni si modulatori metabolici
  • Diuretice si agenti mascatori

2. Substante interzise in competitie

  • Stimulente
  • Narcotice
  • Canabinoide
  • Glucocorticoizi

3. Substante interzise in anumite sporturi

Beta – blocantele – sunt interzise in urmatoarele activitati sportive: Automobilism, Tir cu arcul, Tir, Billiard, Golf, Schi si Snowboard, Sporturi subacvatice, Darts.

Tratamente uzuale permise

  • Gripa si raceala – Acid Acetilsalicilic, Arthropan, Arthriten, Scot-Tussin, Tylenol, Advil, Naprosyn, Aleve, Ketoprofen.
  • Astm – pentru aceasta afectiune se pot utiliza: Salbutamol aerosoli (administrat sub 800 micrograme la interval de 12 ore), Formoterol aerosoli (administrat sub 54 micrograme la interval de 24 ore), Salmeterol aerosol (administrat sub 200 micrograme la interval de 24 de ore).

Pentru alte afectiuni este cel mai bine sa consultati medicul specialist si bineinteles, sa va interesati cu privire la ultimele reglementari cu privire la lista substantelor interzise pentru sportivi.

Pentru mai multe stiri medicale si sfaturi legate de ingrijirea sanatatii, nu ezitati sa consultati www.news.medizone.ro

Pentru produse medicale, aparatura medicala, intrumentar, mobilier si alte articole, accesati www.medizone.ro.

1 Comments
Share

admin

1 Comment

  1. 1 Decembrie – Ziua Romaniei, Zile Libere: City break! Asigurare de calatorie? - News Medizone
    November 21, 2022 at 11:31 am

    […] aici pentru medicamentatie interzisa pentru […]

Reply your comment: