Articole

Bebelusii: pot distinge inca din interiorul uterului forme exterioare?

stiati-ca-fetusii-umani-pot-distinge-din-interiorul-uterului-forme-exterioare

Știm cu toții că bebelusii sunt atrasi de fețe mai mult decât de orice altceva. De curând, cercetătorii au demonstrat că această preferință se dezvoltă încă din pantec. Rezultatele unui studiu de specialitate arată că, începând cu săptămâna 34 de viață, bebelușii reacționează la imaginile exterioare care se asemănă cu fețele.

Inovatii tehnologice

Autorul principal al cercetării, Vincent Reid, de la Universitatea Lancaster, a declarat că “partea de vizibilitate din interiorul uterului a fost cel mai dificil de evaluat, până când au fost dezvoltate tehnicile necesare pentru această cercetare.”

Se pare că, inovațiile din domeniul tehnologiei cu ultrasunete au facut posibilă această descoperire. Mai exact, a fost folosit un aparat cu ultrasunete 4D ultra performant, barierele din trecut fiind unele de natură tehnică. Astfel, proiectând lumina prin peretele uterin al femeilor însărcinate, cercetătorii au descoperit ca bebelusii de 34 de săptămâni au tendința de a-și întoarce capul mai frecvent atunci când imaginea se aseamană cu o față.

Cum au fost testati bebelusii?

In vederea testării reacțiilor, cercetătorii au expus 39 de fetuși la tipare de lumină ce ilustrau atât fețe orientate normal, cât și răsturnate și au descoperit astfel că aceștia urmăreau preponderent fețele cu orientare normală. Aceasta descoperire corelata cu faptul ca fetușii ar fi putut sa gasească orice formă interesantă, datorită stimulilor luminoși, însă nu au făcut-o, confimă ca atracția bebelușilor pentru fețele umane se dezvoltă încă din pantec.

Recomandari pentru a proteja bebelusii cat sunt inca in pantec 

De asemenea, în urma cercetării s-a descoperit că fetusii au, în mod natural, suficienta lumină în interiorul pântecului încât să poate distinge formele din exterior, astfel că Reid recomandă mamelor să nu își expună abdomenul unor surse exterioare de lumină.

Potrivit spuselor autorului menționat, descoperirile constituie o premieră absolută. În lumina acestor rezultate, cercetătorii depun în continuare eforturi în vederea îmbunătățirii sursei de lumină, pentru a putea explora cât mai detaliat percepția vizuală și cognitivă la fetuși.

0 Comments
Share

admin

Reply your comment: