Avem nevoie de asigurare de calatorie chiar si intr-un City Break scurt? Raspunsul este da, indiferent de circumstante.
Ziua Nationala a Romaniei este ziua in care sarbatorim ziua Marii Uniri, ziua in care romanii de pretutindeni sarbatoresc unul din cele mai importante momente din istoria tarii. Iar cu prilejul zilelor libere pe care le avem cu ocazia acestui eveniment, multi cetateni aleg sa profite de oportunitate pentru a merge intr-un scurt City Break.
1 Decembrie – prilej de mini-vacanta pentru romani
Pentru a onora semnificatia si importanta evenimentului istoric ce are loc pe aceasta data, ziua de 1 Decembrie a fost declarata sarbatoare publica si zi libera pentru toti angajatii. Cu acest prilej, multi romani opteaza pentru un weekend prelungit in cadrul caruia sa se bucure de cateva zile frumoase, fie in tara, fie intr-un City Break. Pentru cei ce aleg sa mearga in strainatate exista o dilema. Dupa ce am gasit bilete avantajoase si cazare pe masura, ar mai ramane un aspect ce trebuie stabilit: facem si o asigurare medicala pentru calatorie?
Ce inseamna o asigurare de calatorie?
Ne dorim sa exploram si sa vedem colturi noi ale lumii. Astfel de experiente ne imbogatesc si ne ajuta sa cream amintiri care in timp vor fi lucrurile cele mai de pret cu care vom ramane. Pentru a ne asigura ca vom beneficia de toate conditiile si resursele pentru a ne simti cu adevarat relaxati, este bine sa folosim optiunea de asigurare medicala a calatoriei. In urma oricarei deplasari se poate intampla sa avem nevoie de servicii medicale, nu stim niciodata cum o banala intamplare ne poate aduce in acest punct. Evident, aceste servicii trebuie platite, si pot fi destul de costisitoare. O asigurare de calatorie este o polita ce se achitioneaza online, simplu si rapid, cu scopul de a acoperi asistenta medicala necesara in caz de imbolnaviri sau accidente.
Care sunt avantajele unei astfel de polite?
Avantajele pe care le ofera o asigurare de calatorie, chiar si intr-un City Break scurt, sunt multiple. In primul rand, stiind ca avem acest tip de sustinere pe parcursul intregii sederi, ne ajuta sa fim mai relaxati si sa ne bucuram de timp alaturi de cei dragi, fara stres si fara griji inutile. Cel mai important, insa, este faptul ca ne ajuta sa scutim sume de bani consistente in eventualitatea in care avem nevoie de ingrijiri medicale. Asadar, asigurarea medicala ne ofera mai presus de orice PROTECTIE FINANCIARA.
Cum functioneaza o asigurare de calatorie?
Asigurarea acopera probleme medicale generate de evenimente neprevazute atunci cand suntem plecati din tara. In mod normal, cheltuielile efectuate pentru tratamentul de urgenta ce are in vedere stabilizarea sanatatii pacientului sunt acoperite in tara mentionata in polita, dar si in tarile de tranzit. Asigurarea se poate incheia pe un interval de timp intre 2 si 365 zile.
In functie de pachetul ales, polita dvs. acopera anumite riscuri, iar altele nu.
Ce acopera o asigurare de calatorie atunci cand mergem intr-un City Break?
Sunt concepute categorii de asigurari care sa se potriveasca mai multor tipuri de nevoi. Asadar, in functie de prioritati, avem posibilitatea de a alege acea varianta care sa corespunda cel mai bine nevoilor noastre specifice.
Exista pachetul standard ce acopera cheltuielile generate in urma unui accident, sau repatrierea. In functie de ofertele diferitelor firme, acestea pot cuprinde:
- transportul catre unitatile medicale;
- tratamentul administrat ambulatoriu;
- tratament dentar de urgenta;
- medicamente, produse sanitare, metode si servicii de diagnosticare;
- tratamnetul in situatii de spitalizare;
- transport catre unitati de specialitate dupa caz;
- prelungirea sederii din cauze medicale;
- consultatii medicale online si la telefon nelimitate.
In cadrul altor pachete mai complexe, pe langa faptul ca nu platiti servicii medicale, mai puteti beneficia si de:
- protectie financiara in cazul in care produceti pagube din accident altei persoane, iar aceasta cere despagubiri;
- asigurare bagaje in situatii de distrugere sau furt;
- reducerea fransizei in cazul masinilor inchiriate;
- acoperirea pierderii zborului;
- asistenta juridica in cazul raspunderii juridice fata de terti;
- despagubire pentru cazuri speciale perecum practicarea de sporturi extreme;
- pierderea unor documente;
- intreruperea calatoriei;
- rembursarea pentru refuzul liniei aeriene de a efectua imbarcarea;
- intarzierea cu mai mult de 12 ore a bagajelor.
Ce nu acopera o asigurare de calatorie?
Pentru a va asigura ca intelegeti exact care sunt termenii si conditiile prin care puteti benefica de asigurarea medicala sau asigurarea de calatorie, este bine sa cereti toate informatiile agentiei prin care incheiati asigurarea.
Va prezentam mai jos cateva din evenimentele generale ce nu sunt acoperite de o asigurare de calatorie in timpul unei vacante sau City Break.
- accidente survenite in urma conducerii unui automobil fara permis de conducere;
- evenimente aparute in urma consummului de alcool, sau a abuzului de droguri, stupefiante, sau medicamente;
- accidente petrecute in tarile in care asiguratii au domiciliul;
- actiunile prin care asiguratii isi fac rau voit.
Costuri si Informatii generale
Perioada pe care se poate incheia o polita de asigurare medicala de calatorie este cuprinsa intre 2 si 365 de zile. Este disponibila pentru orice cetatean roman sau cetatean strain cu rezidenta pe teritoriul Romaniei, insa, in functie de termenii si conditiile fiecarui asigurator, exista limitari privind varsta. De asemenea, este important sa stiti ca preturile difera in functie de cativa factori, iata care sunt acestia:
- tara de destinatie;
- perioada pe care se incheie asigurarea;
- varsta persoanei in numele careia se face asigurarea.
City Break responsabil
Cum putem evita totusi sa folosim o asigurare de calatorie?
Ideal ar fi sa nu avem vreodata nevoie sa apelam la o asigurare de calatorie atunci cand suntem intr-o vacanta. Daca exista evenimente neprevazute pe care nu le putem controla, pe de alta parte sunt lucruri pe care le putem tine sub control, iar asta tine de modul in care noi alegem sa gestionam anumite situatii. In continuare, va prezentam cateva aspecte care pot determina ce fel de vacanta sau City Break putem avea:
1. Atentie la ce consumati
Indiferent ca ati ales ca destinatie un loc in care aveti la dispozitie restauramte cu specific pescaresc foarte tentante, incercati sa evitati fructele de mare acolo unde localul nu pare ingrijit. De multe ori se intampla ca aceastea sa nu fie pastrate la temperaturi corespunzatoare, sau sa nu fie preparate intr-un mod adecvat, astfel incat pot cauza mari probleme celor ce le consuma. De la indigestii la alergii, eruptii si inflamatii ale cailor respiratorii, reactiile pe care le pot declansa sunt diverse. Din acest motiv, sfatul nostru este sa fiti precauti cu orice legat de alimentatie. Si pentru ca in curand ne vom afla in plin sezon de sarbatori, va punem la dispozitie un articol cu indrumari legate de masa de sarbatori. Click aici pentru mai multe.
2. Atentie in zonele cu trafic intens pentru a nu apela la o asigurare de calatorie
Oricat de entuziasmati am fi ca ne aflam intr-un loc nou pe care abia asteptam sa il exploram si sa-i descoperim obiceiurile si traditiile, nu trebuie sa ne lasam furati complet de peisaj. Iar prin asta vrem sa spunem ca trebuie sa fim atenti la traficul din jurul nostru, si la primejdiile ce ne inconjoara. In tari precum Turcia, Egipt, dar si alte tari cu trafic intens, se pot produce usor accidente. De la condusul haotic sau imprudent al soferilor, la lipsa de responsabilitate a pietonilor, sunt multe situatii cu factor de risc mare. Prin urmare, asigurati-va ca sunteti in siguranta ori de cate ori sunteti pe punctul de a traversa, indiferent ca va aflati pe o trecere de pietoni, sau ca semaforul arata culoarea verde.
3. Atentie in timpul activitatilor desfasurate
Fie ca parcurgeti un traseu montan in Elvetia sau faceti o plimbare cu ATV-ul in desertul din Egipt, este bine mereu sa fiti precauti in timpul acestor activitati. Lasand la o parte euforia momentului, este bine sa avem mereu in minte consecintele unui moment de neatentie, si cum ne poate afecta asta intreaga vacanta.
4. Atentie la indivizii ce va abordeaza cu pretextul ca au nevoie de ajutor
Daca intalniti persoane ce va opresc pe strada cu pretextul ca au nevoie de directii de orientare, sau indivizi ce pretind ca strang fonduri pentru o cauza umanitara, asigurati-va ca vedeti tot ce se intampla in jurul vostru. Este posibil ca un alt turist sa va confunde cu un localnic si sa aiba nevoie cu adevarat de ajutor in gasirea unei locatii. Totusi, este bine sa ramaneti alert in cazul in care acesta nu este ceea ce pretinde a fi. In unele cazuri, atunci cand suntem distrasi din diverse motive, este posibil sa se urmareasca, spre exemplu, sustragerea de bunuri din genti sau bagaje. Deci, chiar daca o asigurare de calatorie acopera in unele situatii pierdierile de acest gen, este bine sa evitam astfel de momente. Luati in considerare tot timpul pierdut cu declaratiile, si toti pasii ce trebuie parcursi pentru a iesi din impas.
5. Urmariti starea dvs. de sanatate generala
In cazul in care stiti ca suferti de anumite afectiuni sau ca aveti predispozitii minore care pot afecta negativ sederea dvs. in locatia aleasa pentru City Break, luati masuri inainte de plecare. Pentru a nu ajunge sa aveti nevoie de interventia unui medic chiar si pentru o scadere de calciu, asigurati-va ca faceti toate demersurile in acest sens. Urmariti-va glicemia, tensiunea si actionati in consecinta pentru a evita starile de lesin si vizitele la urgenta. Mai mult, chiar si o simpla durere de dinti va poate da peste cap tot sejurul, asadar incercati sa preveniti acest lucru, asigurandu-va ca acea inflamatie pe gingie sau carie de care stiti este tratata in timp util.
Pentru cei interesati de dispozitive pentru masurarea tensiunii, glicemiei, tensiometre, termometre pentru controlul indicilor si starii sanatatii generale, vizitati: www.medizone.ro.
6. Includeti pe lista dvs. medicamentele permise in avion
Exista mai multe categorii de persoane atunci cand ne referim la responsabilitatea cu care pregatim bagajul pentru o calatorie. Daca te afli printre cei mai constiinciosi care isi doresc sa fie pregatiti pentru siuatii neprevazute, este bine ca, pe langa o asigurare de calatorie, sa te informezi cu privire la medicamentele pe care poti sa le iei cu tine in timpul zborului.
Cand avem voie cu medicamente in avion?
- Daca ne referim la pastile si medicamente ce se vand in farmacii fara prescriptie medicala, nu sunt restrictii in ceea ce proveste transportul acestora in bagajul de mana sau de cala. Mai mult, pasagerii pot lua o cantitate de pastile care sa acopere perioada de sedere in tarile din Europa. Asadar, puteti lua medicamente care sa acopere si o durata a calatoriei de 30 de zile.
- Persoanele ce necesita medicamentatie ce poate fi achizitionata doar pe baza de prescriptie medicala, trebuie sa prezinte o dovada a unei nevoi reale pentru administrarea acestora. Reteta primita de la medic sau o scrisoare medicala pot constitui cele mai bune dovezi in acest sens, asadar una din acestea trebuie sa insoteasca medicamentele pe parcursul calatoriei. O recomandare de care puteti sa tineti cont ar fi sa traduceti aceste documente intr-o limba de circulatie internationala, sau in limba tarii in care mergeti.
Cum procedam daca medicamentele nu sunt pentru uz personal?
Exista multe cazuri in care cei ce calatoresc in SUA, Canada sau tarile vestice transporta pastile pentru cei dragi. Acest lucru este posibil daca vorbim despre o canitate rezonabila, exceptie facand narcoticele. Foarte important este sa aveti la indemana bonurile de la farmacie care sa demonstreze provenienta medicamentelor si achizitia legala a acestora. Cel mai bine ar fi insa sa luam legatura cu compania aeriana cu care zburam, sau cu ambasada tarii de destinatie pentru a obtine informatiile necesare. Legislatia este diferita in cazul in care mergeti intr-o tara ce nu face parte din U.E., deci este indicat sa va informati in prealabil.
Care sunt medicamentele cu regim special?
Din grupa medicamentelor cu regim special fac parte somniferele, anibioticele, narcoticele, medicamentatia pentru afectiuni oncologice, pastilele eliberate pentru tratarea diabetului, dar si si alte pastile ce nu se pot elibera fara prescriptie medicala. Asadar, nu uitati sa consultati medicul dvs. inainte de a adauga orice fel de pastile pe lista dvs. de calatorie.
Accesati aici pentru medicamentatie interzisa pentru sportivi.
Cum asiguram un control rapid in punctele de securitate ale aeroporturilor?
Pentru a usura rolul agentilor de securitate din aeroporturi, este bine sa prezentam medicamentele in ambalajele lor originale. Flacoanele, cutiile sau foliile originale vor arata rapid natura medicamentelor, permitandu-le agentilor sa verifice usor provenienta acestora si usurandu-le munca. Nu uitati, aveti libertatea sa transportati o cantitate de medicamente care sa acopere doar durata calatoriei. Medicamentele cu regim special trebuie insotite de un act care sa ateste nevoia de consum, precum si bonuri de la farmacie in anumite cazuri.